Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt svärta på desserten

/
  • Lakrits användes ursprungligen inom läkekonsten. Sedan kom man på att det var väldigt gott också. Prova att smaksätta desserten med favoritgodiset.
  • Sötlakrits innehåller lakritsrot och ofta anis, medan saltlakrits innehåller salmiak som framställs på kemisk väg.

Lakrits är en äkta vattendelare. Antingen bistert hatad eller djupt älskad. De redan frälsta får här en chans att skapa sina egna lakritsdesserter.

Resten bjuds på en chans att byta sida.

Annons

Jag delar provkök med en bagare, konditor och pralinkokerska (alltiett). Hon heter Mia Öhrn och är fenomenal på allt som har med sötsaker att göra. Hon är en hyvens person på alla sätt - men hon har en defekt, eller tillgång beroende på hur man ser på saken: Hon avskyr lakrits.

Som sötsaksdrottning måste hon trots allt ge sig på detta sötsalta skandinaviska kulturarv emellanåt, av ren pliktkänsla gissar jag. Det är då jag kommer in i bilden. Som Provsmakerska med stort P. Jag får slicka skålar så det står härliga till, glufsa pralin på pralin och trycka i mig tryfflar till höger och vänster. Vad gör man inte för sina medarbetares väl?

 

De lakritspraliner jag inte orkar gluffa i mig bärs hem till sonen. Han mumsar med all andakt en tonårsdrul förmår uppbåda, ler saligt från öra till öra och konstaterar: "Hälsa att det var det godaste jag någonsin ätit."

Kort sagt. Familjen tillhör de redan frälsta. Vi älskar lakrits. Jag släpar kilovis med Djungelvrål och Skånestänger till brorsan i London.

Nu kommer alla hälsofanatiker hicka högt. Ja, jag vet att det inte är nyttigt att äta för mycket lakrits. Jag vet att det kan vara både laxerande och direkt farligt. Men då får man allt sätta i sig rejäla mängder och det dagligen.

 

Jag tänkte mig mer en stillsam hyllning till laktritsrotens magiska smakegenskaper. Ett litet lakritsreportage som inspiration för redan invigda och förföriskt lockrop för de ofrälse! Därav dagens godistema.

Lakrits passar nämligen väldigt bra i desserter. Mondäna kockar försöker sig gärna på lakrits som smaksättare i mat också, med varierande resultat. I söta sammanhang är det enklare att hålla balansen.

Numera kan man köpa lakrits i olika former på nätet, bland annat som granulat eller pulver. Det är lite smådyrt, men gott och praktiskt (t ex på lakritsbutiken.se och muddus-hjorton.se). Annars är det ju så fiffigt ordnat att godisdiskarna är fyllda av lakritsgodis som faktiskt går att använda i matlagning.

 

Hockeypulver, Turkisk Peppar, Kick (fd Käck), Lakrisal, båtar, balkar, bildäck och remmar - det mesta går att utnyttja efter tycke och smak.

Just det senare är viktigt när det handlar om lakrits. Smaka och känn efter. Vissa gillar ettersalt salmiaksting (kör på Lakrisal eller hockeypulver) medan andra föredrar den mer inställsamma söta lakritssmaken (Kick eller en försiktig dos Turkisk peppar).

Sötlakrits innehåller naturlig lakritsrot och ofta anis, medan saltlakrits innehåller ammoniumklorid som är ett lite läbbigare ord för salmiak.

Lakrits är mer än godis. Se det som en krydda med otippat stor potential.

 


mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons