Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sensommarens bär och frukter gör middagen

/
  • Många rynkar på näsan åt frukt i mat, men kombinationen av friskt, sött och syrligt med lite sälta är väl värd att våga sig på.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Kalasgoda kryddiga fisktacos med fräsch plommonsalsa och knaprig limekål.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Syrliga äpplen och salt fläsk samsas i en helt vanlig ugnspannkaka och får den att smaka så mycket mer.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Ta vad du hittar i trädgården, frukståndet eller på torget och lägg det på de här suveräna små minipizzorna. Perfekta till sensommarfesten.   Foto: Christine Olsson/TT
  • Mia Gahne samlar ihop sensommarens skörd av frukt och bjuder på några färgbomber.    Foto: Christine Olsson/TT

Äntligen, äntligen tid för svenska frukter och bär.
Vi hyllar säsongens ätbara juveler och stoppar dem i maten.
Sol i smak och sinne.

Annons

Det där med frukt i maten är en känslig historia. Ungefär som med koriander – det finns bara två läger: passionerade fans och infernaliska bespottare. Hata eller älska. På papperet i alla fall.

Men jag tror inte riktigt att det är sant när folk förtalar frukt i mat så att de blir blåa i ansiktet. De tänker sig bara inte riktigt för. De ser slabbiga sjuttiotalsgrytor med banan och ananas framför sig. Men jag kan sätta min vinbärsbuske på att de säkerligen har smaskat i sig en sallad med äpplen i utan att blinka. Eller vurmat över en tallrik parmaskinka med melon.

Det handlar bara om att öppna sina sinnen och inse hur mycket det finns att ta tillvara just nu. Låt fantasin spela och se var du hamnar.

Frukt i maten tillför friskhet, syra och sötma på samma gång. Med salta tillbehör blir frukt förbluffande gott. Ost och frukt är en kalaskombo. Samma sak om frukten får mysa med lite chilihetta. Sötman i frukten mildrar hettan och tillsammans blir ett plus ett plötsligt tre.

Dessutom händer det något häftigt med frukt när den blir varm. Smakerna förstärks och konsistensen förändras. Personligen kan jag ibland drabbas av lite lätt allergiska besvär av stenfrukter, men det händer aldrig när de värmts upp. Ren bonus med andra ord.

Frukt och bär ger oss för övrigt massor av antioxidanter och vitaminer. De håller oss friska, helt enkelt. Dessutom smakar de fantastiskt gott när de är i säsong.

Och just nu dignar trädgårdar och fruktodlingar av svenskodlade godsaker. Päron, plommon, persikor, körsbär, krusbär, vinbär, björnbär, fikon, meloner…

Härliga färg- och smakbomber som är redo att möta ett nytt och lite mer spännande öde än fruktkorgen på jobbet. Kanske rentav i just ditt kök?

Mia Gahne/TT

--------------------------------

RECEPT

Kryddiga fisktacos med plommonsalsa

4 portioner, 35 minuter

Fantastiskt fräscht och enkelt sätt att fixa ett lite annorlunda stuk på helgens tacos.

cirka 10 plommon, urkärnade

400 g torskfilé (eller annan fiskfilé)

1 tsk chilipulver (beroende på styrka)

1 tsk spiskummin

1 tsk rökt paprikapulver

1/2 tsk malen koriander

1 tsk oregano

1/2 tsk salt + extra

1/2 tsk nymalen peppar

3 dl finstrimlad spets- eller vitkål

1 lime

färsk koriander, grovhackad

1 röd knipplök, finskuren

1 chili, finskuren

cirka 1 msk socker

tacoskal eller tortillas

Klappa fisken torr med hushållspapper. Blanda chilipulver, spiskummin, paprikapulver, koriander, oregano, 1/2 tsk salt och peppar. Klappa in blandningen på båda sidor av fiskfiléerna. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Kör in i 175 grader i cirka 15–20 minuter eller till dess att fisken har vitnat och börjar skivla sig.

Gör resten under tiden: Krama kålen med händerna, pressa över lime. Tillsätt koriander och lite salt.

Hacka plommon och blanda med lök och chili. Smaka av med socker (anpassa efter hur pass söta plommonen är).

Värm tacoskal eller tortillas enligt anvisningarna på paketet.

Bryt fisken i bitar. Bottna tacos eller tortillas med din coleslaw, skeda över plommonsalsa och toppa med koriander.

Äppelpannkaka med sidfläsk och timjan

4 portioner, 60 minuter

Löjligt enkel variant på vanlig ugnspannkaka, men också löjligt gott tack vare kontrasten mellan friska äpplen och salt fläsk.

4 syrliga, fasta äpplen, t ex Aroma

200 g rökt sidfläsk

2 rödlökar, tunt skivade

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

6 dl standardmjölk

3 ägg

färsk timjan

nymalen svartpeppar

Skala (om du vill) och kärna ur äpplena. Skär i klyftor.

Skär bort svålen på fläsket och skär det i strimlor eller tärningar. Strö ut äpple, lök och fläsk i en långpanna. Kör in i ugnen i 225 grader i cirka 15-20 minuter, eller tills fläsket har fått lite färg. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Häll i resten av mjölken, vispa och knäck sedan i ett ägg i taget. Slå smeten över äppelblandningen. Strö över repad färsk timjan. Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter. Garnera med lite extra timjan och dra några varv med pepparkvarnen över.

Minipizza med årets skörd

12–15 stycken, 20 minuter

Förtjusande liten tingest som du kan toppa med vad än trädgården eller fruktavdelningen bjuder.

1–2 dl krusbär, nektariner, vinbär, körsbär, vindruvor, plommon med flera

1 stor rödlök, tunt skivad

smör eller olivolja

2 msk balsamvinäger

2–3 kvistar färsk rosmarin + 1 msk hackad

1 msk råsocker

1 pkt smördeg på rulle

150 g chèvre eller annan mjuk getost i skivor

1 nypa chiliflakes

Mjukstek rödlöken i smör eller olja på svag värme tills den börjar karamelliseras. Tillsätt balsamvinäger, 1 msk hackad rosmarin och råsocker, stek ytterligare 2 minuter. Ta ut små rundlar i smördegen, till exempel med en mugg eller tefat. Fördela getost, rödlök och repade rosmarinblad ovanpå. Kärna ur frukt och bär om det behövs. Skär i mindre bitar och fördela över pizzorna. Strö över chiliflakes. Grädda i 250 grader i cirka 10 minuter eller tills ytan har fått fin färg. Servera som tilltugg till drinken eller som en liten förrätt.

Att dricka till:

Clay Station Viognier (22228), 99 kronor.

Alkoholfritt: Jus de Pommes Artisanal Pétillant (1990), 39 kronor.

Mer läsning

Annons