Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sichuanpepparn - din nya vän i köket

/
  • Knäckesnittar:
Spännande snittar med sichuankryddad krabbröra passar både till drinken och som förrätt.

Den liknar inget annat.
Lätt parfymerad, pillemarisk och pikant.
Lär känna sichuanpepparn - en pigg nykomling i kryddhyllan.

Annons

Nya kryddor är som nya kompisar. Spännande, inspirerande och inte helt lätta att lära känna i vuxen ålder. Man har sin lilla krets av favoriter, må det så gälla vänner eller smaksättare.
Just därför är det extra inspirerande och livsbejakande när någon nykomling väl nästlar sig in i ens närmaste sfär.
Sichuanpepparn är precis en sån där ny bekantskap som gärna drabbar en matlagare med nybyggarglädje och köksoptimism. Helt unik med sin spralliga motsägelsefulla smak. En peppar, men ändå inte. Snarare en färgstark doftande blombukett som rymmer alltifrån julkryddor till lavendel, citrus och enbär.


Lite blasfemiskt skulle man kunna kalla den "parfymig", men ordet "blommig" känns mer rättvist. Dessutom har den en lätt förvirrande bedövande effekt i munnen, för övrigt samma egenskap som kryddnejlikan som traditionellt använts mot tandvärk av samma anledning.
Precis som rosépeppar är sichuanpeppar är inte alls släkt med vår vanliga peppar. Det är ytterhöljet på en liten frukt som växer på ett rönnliknande träd. Sichuanpeppar kallas även sanchopeppar eller anispeppar. Ihop med chili bildar den en av grundstenarna i det kinesiska kök som kallas just sichuan och präglas av en högre dos hetta än de andra regionala köken i Kina.


För att komma till sin rätt bör pepparkornen rostas i torr stekpanna tills de börjar dofta på sitt karaktäristiska förföriska vis och därefter stötas i mortel. Sichuanpepparns speciella smak gör sig extra fint till vilt, citrus, fågel, fläsk, mörka svampar, rotfrukter och förvånansvärt nog - choklad.
Det finns olika sorters sichuanpeppar av mer eller mindre skiftande kvalitet. Se upp för helt genomröda varianter som ofta är färgade. Du hittar den i asiatiska butiker, kryddbodar eller välsorterade livsmedelsbutiker - så det är bara till att baxa ändan ur vagnen och ge sig ut på jakt.
Det är aldrig för sent att skaffa sig nya bekanta.

Mer läsning

Annons