Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogens rubinröda juveler

/

Det råder högtidsstund bland ris och tuvor. Dags att fylla frysen med vårt röda nationalguld. Lingonens tid är nu.

Annons

Jag har en oerhört hemsnickrad och fånig teori om lingon. Varför är det bara svenskar som gillar detta makalösa bär? Min tes är att vår folksjäl bor i själva bäret. Vackra utanpå, förvisso vindpinade, frosttåliga och tämligen kärva till sättet - men innerst inne ganska söta i rätt sällskap.

Det är nog en hyfsat stor majoritet av svenska folket som har svårt att tänka sig en portion hemlagade kåldolmar utan den obligatoriska karmosinröda lilla klicken som ackompanjemang. Det sitter liksom i generna.

 

Inte för söta

Och har man sedan svängt ihop de rårörda lingonen alldeles själv lyfter smaken en extra dimension. Särskilt om man, som jag, tycker att köpesylterna är på tok för söta. För min del får rårörda lingon mer än gärna krylla sig på tungan så att man riktigt känner av den sträva syran. Lite svårflirtat vinner som bekant i längden.

Extra fiffigt med lingon är att de konserverar sig själva. De innehåller nämligen bensoesyra, ett naturligt konserveringsämne. Det är därför det är så tacksamt att göra sylt och rårörda lingon själv. Naturen bjussar liksom på jobbet.

 

Oväntad mix

Men lingon är ju så himla mycket mer än sylt. Jag älskar att sätta stuns på söta bakverk, glass och parfait med de rubinröda små juvelerna. Söt kola och bittersyrliga lingon är en klockren kombo. En näve lingon i köttgrytan ger en skön och otippad smakbrytning.

Lingon i matbröd är en traditionell klassiker. Och den djärve blandar lingonen i en het chilisalsa där svenska skogar möter sydlig hetta. Eller varför inte i sillen?

 

Frys och spara

Lingon och sprit är också en höjdare. Tänk bara på den gamla bespottade busgroggen Vargtass - det är faktiskt rätt gott! Likör och gin klär extra bra i lingonets sällskap.

Lingonen mognar i slutet av augusti och kan plockas (eller köpas) under september månad. De växer i hela landet, men extra lingonröda är tuvorna i Norrland och Småland.

Färska bär förvaras helst i kylskåp. De lämpar sig väldigt bra för att frysa in. Ta sedan ut lite i taget och bjud på egna rårörda lingon till nästa kalasmiddag. Smaksätt med en spritslatt och succén är given.

Lingon är lyx på ren svenska.

 

Mer läsning

Annons