Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skörda och bjud!

/
  • Bondbönor är augustis kronjuveler. Njut dem medan tid är. Gärna på en bruschetta som här.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Plommon är underskattade i matlagning. Till en smakrik kycklingklubba passar de perfekt.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Grilla så mycket majs du orkar! Med ett kul kryddsmör blir det en nyhet varje gång.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Läcker kombination av bär och örter: björnbärspaj med oregano.   Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Med rätt temperatur på degen blir den lätt att trycka ut.   Foto: Janerik Henriksson/TT


Visst är det sorgligt att sommaren springer mot sitt slut, men trösten finns att hämta i naturen.
Det är nämligen nu skördarna är som allra rikligast och smakar som bäst.
I dag bjuder vi på augustimeny inspirerad av skördetider.

Annons

Kärleksörten börjar slå ut i trädgårdskanten. Det är ett säkert tecken på att det roliga är på väg att ta slut innan det knappt ens hunnit börja. Jag brukar klippa mig ett fång och ta med hem till stan när det är dags att bruka allvar. Som ett minne av den svunna sommarlättjan.

Men dessutom ser jag till att packa kassar fulla med allt jag hittar i traktens gårdsbutiker och i skog och mark. Alltifrån bondbönor till plommon, kantareller, tomater, majs, örter, hallon och hemsaltad gurka.

För det gäller att passa på. Innan vi vet ordet av står vi där i grönsaksdisken och svär över dessa rotfrukter, rotfrukter och åter rotfrukter. Inget ont om rotfrukter förvisso, jag älskar dem, men efter ett par månader börjar de kännas oerhört enahanda och tjatiga.

Men här och nu är mångfaldens tid. En tid att frossa och njuta i allt det som vuxit sig smakrikt omkring oss. En tid att dissa importerat och heja på svenskt och närodlat. En bra tid, helt enkelt.

Jag brukar utmana mig själv och ge mig iväg till Bondens Marknad (eller något liknande) och tvinga mig själv att handla hela kvällens middag där och då. Utan att fuska. Bara låta mig inspireras av säsongens goda.

Varför inte testa detsamma, du också? Eller hitta inspiration till aftonens augustimeny i mina skörderecept här intill.

Mia Gahne/TT

------------------------

RECEPT

Bönbruschetta med parmasmul

4 portioner, 25 minuter

Oerhört gott och perfekt som förrätt på en augustimeny.

50 g parmaskinka

cirka 500 g hela färska bondbönor

1/2 kruka färsk mynta

1 citron

cirka 1 dl färskriven parmesan

1/2 dl olivolja

chiliflakes

flingsalt

nymalen svartpeppar

4 skivor baguette eller ciabatta

1 vitlöksklyfta

rucola

Lägg upp skinkskivorna på bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i ugnen i 150 grader i cirka 10-15 minuter. Ta ut och låt kallna. Bryt sedan i bitar.

Öppna skidorna och ta ut bönorna, koka dem i lättsaltat vatten i 4 minuter. Ploppa av skalet och koka dem ytterligare 2-3 minuter.

Mosa bönorna lite slarvigt med gaffel. Blanda med hackad mynta, rivet citronskal, lite citronsaft, parmesan och olivolja. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes.

Rosta brödskivorna. Dela vitlöksklyftan på hälften och gnid in brödet. Fördela bönmoset ovanpå. Toppa med parmasmulor och rucola och servera som förrätt.

Grillade kycklingklubbor med plommon

4 portioner, 30 minuter

Plommon hör till årstidens bästa. Jag använder dem gärna i maten. Här får de bli sällskap till smakrik kyckling på grillen som får stå framme ett tag till.

8 kycklingklubbor

1 dl hoisinsås (finns på asiatiska hyllan)

2 msk sweet chilisås

2 msk risvinäger

olivolja

3 cm riven färsk ingefära

flingsalt

nymalen svartpeppar

4 plommon, halverade och urkärnade

rucola

1/2 dl rostade salta cashewnötter

1 citron

Förbered grillen.

Blanda hoisinsås, sweet chilisås, vinäger, lite olivolja och ingefära. Spara lite av blandningen. Lägg kycklingklubborna i resten och klappa in dem ordentligt.

Pensla grillgallret med olja, lägg på kycklingen med skinnsidan nedåt och grilla tills de är genomstekta, cirka 10-12 minuter. Lägg åt sidan.

Lägg plommonhalvorna med den snittade sidan nedåt på gallret (men inte där kycklingen legat). Peppra.

Blanda rucola med lite olivolja, cashewnötter, citronsaft och en nypa salt och servera som tillbehör.

Grillad majs med hett koriandersmör

4 portioner, 25 minuter

Det finns hur mycket majs som helst just nu. Med ett kul kryddsmör blir den kanongod!

4 majskolvar

3 msk smör

2 msk hackad koriander

1 lime

1 röd chili, finhackad

salt

nymalen svartpeppar

ev. riven parmesan

Grilla majsen 15-20 minuter tills den får fin färg runt om och kornen mjuknat (om du vill kan du förkoka dem i 5 minuter). Blanda under tiden smör med koriander, rivet limeskal, chili, salt och peppar.

Bred på smöret och pressa över limesaft. Rulla eventuellt i riven parmesan. Servera till kycklingen.

Grillad majs med hett koriandersmör

4 portioner, 25 minuter

Det finns hur mycket majs som helst just nu. Med ett kul kryddsmör blir den kanongod!

4 majskolvar

3 msk smör

2 msk hackad koriander

1 lime

1 röd chili, finhackad

salt

nymalen svartpeppar

ev. riven parmesan

Grilla majsen 15-20 minuter tills den får fin färg runt om och kornen mjuknat (om du vill kan du förkoka dem i 5 minuter). Blanda under tiden smör med koriander, rivet limeskal, chili, salt och peppar.

Bred på smöret och pressa över limesaft. Rulla eventuellt i riven parmesan. Servera till kycklingen.|

Björnbärspaj med oregano

8-10 portioner, cirka 3 timmar

Lite bökig paj, men otroligt snygg och med en spännande smakbrytning.

9 dl vetemjöl

1 tsk grovt salt

340 g smör, kallt

1 1/2 dl isvatten

cirka 1 kg björnbär

1 msk citronsaft

1 3/4 dl socker

2 msk hackad färsk oregano

1/2 dl maizena

1 ägg

lättvispad grädde

Kör mjöl och salt i matberedare. Tillsätt smöret och mixa med pulsintervaller tills du får en smulig massa. Tillsätt isvatten och kör på pulsintervaller tills degen precis börjar hålla ihop. Dela i tre delar, platta ut och svep in dem var för sig i plastfolie. Lägg i kylen i 1 timme.

Kavla ut en av plattorna och klä en smord pajform (cirka 22 centimeter). Trimma kanterna. Sätt in i kylen i 30 minuter.

Kavla ut de andra två plattorna tills de är cirka 5 millimeter tjocka. Tryck ut små rundlar med ett snapsglas eller kakform. Lägg på bakplåtspapper i frysen i cirka 30 minuter

Blanda björnbär med citronsaft, socker, oregano, maizena och salt. Fördela i pajskalet. Pensla kanten med uppvispat ägg. Fördela de små rundlarna omlott ovanpå fyllningen så att mönstret påminner om björnbär. Ställ in i frysen medan ugnen värms upp till 200 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö eventuellt över strösocker. Grädda i 30 minuter på nedre falsen.

Sänk till 175 och grädda ytterligare cirka 1 timme tills fyllningen börjar bubbla. Täck med folie om ytan börjar mörkna för fort.

Låt svalna helt, gärna över natten. Servera med lättvispad grädde.

Recept: Mia Gahne/TT

Assistent: Malin Winqvist

Att dricka till:

Les Lauzeraies Tavel (2724), 109 kronor.

ALKOHOLFRITT:

Chill Out|Zero Rosé (1944), 44 kronor.

Mer läsning

Annons