Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smarriga kaffedrinkar

/
  • Läskande frappuccino med melon och gurka. Perfekt sommardrink.
  • Ola Persson och Daniel Chomieniec har en passion ihop. De är kära i kaffekonsten.
  • Ett spännande sätt att servera kaffe som alkoholfri drink. Skyscraper heter den här skummande skapelsen.

Kaffe är mer än en ögonöppnare på morgonen.

Kaffe är religion.

I alla fall för Daniel Chomieniec och Ola Persson.

Här bjuder de på sina bästa kaffedrinkar.

Annons

Det finns en urlöjlig sitcom som heter Big Bang Theory och handlar om ett gäng nördar som är helt hopplöst insnöade. Daniel Chomieniec och Ola Persson är precis likadana. Men i stället för serietidningar, fysikaliska teorier och perfekta vikveck har den här duon gått ner sig i kaffeträsket. Djupt.


Daniel och Ola är nämligen tvättäkta kaffenördar. Hopplöst och villkorslöst förälskade och förhäxade, båda blir som förbytta så fort minsta kaffeböna kommer på tal.
- Åh, en etiopier! Vilken härlig sötma. Dofta på den här. Väldigt mycket mogna, mörka bär, konstaterar Ola lyriskt.


Han är "specialkaffeansvarig" på Zoégas i Helsingborg ("det är väldigt fint det, bedyrar vapendragaren Daniel"), håller baristakurser, är domare i kaffetävlingar och komponerar olika rostningsblandningar. Drömmen är att en dag lansera ett "Coffee by Ola". Han har nyss varit i Etiopien och spanat in plantage på nära håll och blir nästan tårögd när han börjar prata om de handplockade bären.

Lika varm i blicken blir han när han berättar vilken enastående kaffekonnässör det bor i vännen Daniel. Daniel Chomieniec är flerfaldig finalist i Barista Cup (något av SM i kaffekonst), medlem i Baristalandslaget 2008, föreläser i kaffekunskap landet runt (bland annat på Grythyttans restaurang- och hotellhögskola), samt är delägare i kaféet The Lounge i Falkenberg.
- Våra vägar möttes tack vare vår kärlek till kaffet. Det var så underbart att träffa någon som var lika knäpp som jag. De säger ju att dårskap och genialitet ligger ganska nära varandra, säger Ola.


Nu har de gjort gemensam sak i kampen för att svenskarna ska få bättre kaffe. På alltför många ställen serveras surt bryggkaffe som stått och bränt på en platta i en evighet. Och kaféboomen har spritt sig betydligt snabbare än kunskapsnivån, om man säger så.
- Det finns över 400 faktorer som avgör om en espresso blir bra eller inte. De flesta känner inte till fler än två. Och det kan ta upp till ett år innan man lär sig skumma mjölk ordentligt. Jag gjorde av med 800 liter mjölk innan jag lärde mig att göra avancerade mönster, berättar Daniel.


Av gott kaffe kan man blanda ännu godare kaffedrinkar. De båda kaffenördarna har slagit sina besatta huvuden ihop och författat boken Kaffedrinkar - från jordens alla hörn. De har hämtat inspiration från alla världsdelar och skapat drinkar med ingredienser kopplade till de olika kontinenterna. En fiffig poäng med recepten är att det inte krävs någon kvartsmiljoninvestering i en äkta espressomaskin för att få till drinkarna. Det går faktiskt lika bra med snabbkaffe.
- Drinkarna ska vara tillgängliga för alla, inte bara sådana som oss. Och ska man ändå blanda i andra ingredienser behöver inte kraven på kaffet vara lika höga, säger Daniel. Men en perfekt espresso - den ska drickas precis som den är. På studs.


mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons