Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smått är gott

/
  • stjärnkock. Johan Jureskog har bland annat varit med i kocklandslaget och tagit OS-guld i matlagning, blivit utnämnd till Årets Rising Star och fått Wedholmsstipendiet. Han har också lagat mat i Förkväll på tv.
  • favorit. Smörgåstårta är en favorit sedan barnsben för Johan Jureskog. ”Man kan ha i så mycket godis.” På nya restaurangen AG serveras lyxig smörgåstårta i portionsform.
  • Farmors sherrysill är en favvis som Johan Jureskog ätit ända sedan han var liten. Han serverar den som en smårätt motsvarande spanjorernas tapas.

Smårätter och smörgåstårta.

Det är vad stjärnkocken Johan Jureskog helst sätter fram på bordet.

Om det inte handlar om en blodig biff förstås.

I dag bjuder han på sina favoriter.

Annons

En dröm har gått i uppfyllelse. Efter många års letande har den prisbelönte kocken Johan Jureskog äntligen förverkligat sin högsta önskan. Ett kött-tempel – det är så han kallar det.

Och när man kliver in genom dörrarna på restaurang AG på Kungsholmen i Stockholm råder ingen tvekan om krogens inriktning. Det första man möts av är enorma köttstycken dinglande på krokar i inglasade hängmörningsskåp.

– Nötkött är min passion. Jag tröttnar aldrig på blodiga biffar. Men Sverige är ett u-land när det handlar om kötthantering. Mitt mål är att servera riktigt guldkött och få folk att fatta skillnaden.

Influenser

Ett annat mål var att skapa ”Sveriges bästa burgare”, och den som beställer den lär knappast gå hem hungrig. 200 gram ren mättnad. Gott.

I bortre delen av den gamla silverfabriken, som liksom Johans andra skötebarn Rolfs Kök inretts av arkitekten Jonas Bohlin, finns en tapasbar med ståbord enligt spanskt snitt. Johan har rest och ätit en hel del i Spanien.

– Jag är fascinerad av hur viktig mat är i deras vardag och spanjorernas sätt att äta tapas. Man stannar till i tapasbaren innan man går vidare till restaurangen. Så varför inte ha tapasbaren på samma ställe, tänkte jag!

Ohipp tårta

Men det är inte bara spanska charkuterier och smårätter som serveras över bardisken på AG. Det kan lika gärna röra sig om smårätter med svenska smaker såsom mini-smörgåstårtor och farmors sherrysill.

– Tapas kan ju faktiskt vara precis vad som helst. Det är bara att öppna kylskåpet. Och just smörgåstårta har jag alltid älskat. Kanske inte så hippt, men det går bara inte att smälla ihop en smörgåstårta utan kärlek. Jag blir lycklig av smörgåstårta.

I vår kommer Johan Jureskogs första kokbok ut – En kockbok. Där ryms såväl smörgåstårta som smårätter. Och en och annan blodig biff så klart.

Mer läsning

Annons