Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snällt marockanskt kök

/
  • Chilipastan harissa, kryddblandningen ras el hanout och inlagda citroner är några typiska smakgivare i det marockanska köket.

Fira med marockanskt i helgen. Ett spännande kök med ljuvliga dofter och nya smaker. Marocko har mycket gott att bjuda på.

Annons

Ibland kan det vara kul att ge sig på ett främmande kök och se det som en ren upptäcktsresa i köket. Packa kappsäcken med nya kryddor, annorlunda ingredienser och vidöppna sinnen. Den här veckan ställde vi in gps:en på Marocko.
Det marockanska köket är alldeles unikt. Det är en sjudande blandning av afrikanska, arabiska och europeiska influenser. Inte för starkt, inte för tjusigt, inte för svårtillgängligt. Precis lagom att ta sig an för nyfikna svenska hemmakockar med andra ord.

I Marocko sker en hel del av ätandet på gator och torg. Det är snabbmat, men utan hamburgare och pommes frites. I stället mumsas det på grillspett, grytor och ångande couscous. Det handlar om enkel matlagning på pinfärska råvaror. Männen står oftast för gatumaten medan kvinnorna sköter matlagningen i hemmet.

Kryddorna spelar stor roll och möts i sköna kompositioner. Ibland kan det hetta till som i chilipastan harissa eller de kryddiga merguez-korvarna, men oftast är smakerna snällare än vi skulle kunna tro.

Maten lagas mer än gärna över öppen eld i enkla lerkärl med toppigt lock, så kallade tagines, vilket är namnet både för grytan man äter och själva kärlet (ja, precis som gryta på svenska om man tänker efter).

Vissa specialingredienser kan behövas för att få till den där äkta marockanska känslan. Dit hör till exempel inlagda citroner. De har en säregen smak som inte liknar något annat, och skalet (som är det enda man använder) ger en fantastisk stuns till de flesta grytor. Leta i arabiska matbutiker eller lägg in dem själv enligt receptet nedan. I nödfall kan man blanchera citronskal i ett par omgångar kokande vatten, men resultatet blir inte riktigt detsamma.

Kryddblandningen ras el hanout är som hela Marocko på en och samma gång. Mångfacetterad och sinnrik. Den kan också hittas i arabiska matbutiker, eller blandas till enligt köttbullsreceptet härintill.

Ingredienser som är enklare att hitta och som är vanliga i marockansk mat är till exempel färsk mynta, bladpersilja, russin, saffran, dadlar, granatäpplen och koriander. Mycket lamm och kyckling serveras också, samt en och annan get.

Det sistnämnda kanske kan klassas som överkurs. Men prova gärna marockanska köttbullar, bönor eller kyckling i helgen. Smaker som är garanterat lätta att gilla.


mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons