Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens sista tomater

/

Annons

Passa på medan de fortfarande smakar sol, söderläge och sommarlov. Tids nog kommer papperskopiorna. Sommaren må sjunga på sista versen, men än finns det hopp för tomaterna.
Nu har de fått gotta sig i ordentligt med solgass, vuxit sig ståtliga och svullna av smak. Att få sätta tänderna i solvarm sensommartomat är en lyxupplevelse i klass med bubbelbad i månsken. Och just därför är njutandet belagt med obligatorium i denna fråga. Svårartad allergi och usla handlare är den enda godtagbara ursäkt för att inte unna sig en rejäl nationalistisk tomatfrossa medan tid är.

Välj exemplaren nogsamt med näsan som främsta instrument. En solmogen svensk tomat ska dofta mull, krydda och stallvägg. Luktar den inget alls är den garanterat inte värd vare sig pengarna eller besväret att tugga. Jag har sagt det förr och det tål att upprepas: Vi lever i tomaternas u-land. Själv dissar jag varenda tomatklyfta som uppenbarar sig på tallriken efter september månads utgång. Ju närmare vintern nalkas desto mer avtar smaken för att slutligen landa i ett stendött kulinariskt månlandskap på sin höjd jämförbart med fuktskadat kopieringspapper.

Men sommartid lever vi upp. Då slår smakerna ut i växthus och balkonglådor. Tack vare pionjärer som Mats Olofsson på Vikentomater i Skåne har vi lärt oss att uppskatta såväl olika sorters tomater som att få dem levererade under humana smakfrämjande former.
Problemet är nämligen att de eländigt själlösa ursäkterna till tomater som når butikerna vintertid skördas i omoget tillstånd, fraktas i kyla och dessutom ofta sprejas med etylengas för att få sin misstänkt jämnt röda färg.

Hål i huvet. Tomater skyr nämligen såväl kyla som stress. En tomat måste få ta sin lilla tid för att hinna mogna i sol och värme. Den ska aldrig, aldrig förvaras i kylskåp. Då avstannar mognadsprocessen och smakenzymerna tvärdör.
Jag säger som Tomatgurun själv, Mats Olofsson i Viken:
– Tomater är en färskvara, ingen lagervara. Köp hellre en liten mängd tomater ofta och ät dem när de är som bäst.
Det vill säga just i detta nu. I morgon kan det vara för sent.

Mer läsning

Annons