Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Somrig smulpaj funkar alltid

/

Tänk er doften! Du kliver in i en sommarstuga, någon har nyss tagit ut en paj ur ugnen. Luften fylls av barndomens doftminnen – sött av varma äpplen, kryddigt av kanel, mjukt av vanilj och så det där lite bitterbrända ljuvligt knapriga på toppen.

Annons

Du vill bara hugga in. Genast. Smulpaj funkar så. Vi fraktas tillbaka i tiden då internet inte ens var en fluga och äpplen växte i fruktodlingar i stället för på Pressbyrån. Bär och frukt skulle till varje pris tas om hand när tiden var den rätta.

Förmodligen var det en ytterst begåvad latmask som uppfann själva konstruktionen smulpaj. Man slipper hålla på och mecka med jobbiga degar som ska vila sig fasta i kylen. Man slipper kavla, man slipper förgrädda. Man slipper faktiskt tänka.

Mina smarrigaste smulpajer har jag sannerligen åstadkommit genom att skjuta från höften. Det är bara att tjoffa ner lite grejer i en matberedare och låta den göra jobbet. Alternativt smälta en klatt smör och krama ihop med diverse torra godsaker som råkar finnas tillgängliga i skåp och lådor.

Så gör jag i alla fall. Det finns andra metoder där smulorna strös på först och sedan hyvlas smöret kallt över. De är säkerligen bra allihop. Experimentera fritt.

Tillåt er därför att strunta i konventionerna. Det är kul att experimentera. Smaksätt med kryddor, flarn, gryn och humör.

Det är trots allt fyllningen som spelar förstafiolen, smultaket ska bara få den att svänga. Tillsammans med en kula glass eller en skopa vaniljsås har du komponerat en klockren sommarhit.

Mer läsning

Annons