Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söt och färgglad potatis

/

Potatis men ändå inte.

Söt men ändå matig.

Sötpotatis är en lustig hybrid.

Svår att sätta fingret på, men väl värd att lära känna.

Annons

Det är inte lätt att bli klok på sötpotatisen. Utanpå är den förvillande lik en förvuxen potatis, om än en smula rödlätt i skalet. Inuti ser den oftast ut som en ilsken kålrot med sitt orangefärgade innanmäte. Och smaken påminner snarare om gröna ärter än det vi känner som potatis.
Det söta, lite fadda, inslaget är inte helt enkelt att ta till sitt hjärta. I USA, där sötpotatisen är betydligt vanligare än här, serveras ofta ”pommes” gjorda på sötpotatis eller ugnsbakad sötpotatis till biffen. Den behandlas med andra ord som vilken potatis som helst, framför allt i sydstaterna där maten gärna går åt det sötstarka hållet.
Och just där någonstans ligger nyckeln till sötpotatisen lite svårflirtade hemlighet – i alla fall om du frågar mig. Den tarvar helt enkelt lite tufft sällskap för att komma till sin fulla rätt. Tillsammans med rökig och het chili, syrlig lime och uppstudsig ingefära kan man åstadkomma kulinariska underverk med den lätt dävna sötman.
Eftersom sötpotatisen, även kallad batat, hamnar någonstans mittemellan grönsak och sötsak kan den fungera både i mat och i desserter.
Väljer man det sistnämnda smickrar man sötpotatisen genom att pimpa den med kryddor som kanel, muskot, ingefära och kanhända en eldig spritskvätt. Även här funkar lime som en finfin smakkamrat, liksom apelsin och citron.
Rent formellt är sötpotatisen förvisso en släkting till vår potatis, men en mycket avlägsen sådan som blev känd långt tidigare. Faktum är att den har lägre GI-värde än vanlig potatis, trots sötman.
Den är lätt att odla men kräver varmt klimat, här hemma kan vi faktiskt till och med ha den som krukväxt.
Fast det känns betydligt roligare att använda den i maten. Skeptisk? Testa den rökiga sötpotatispurén här intill. Den är magisk!

Mia Gahne/TT Spektra

Mer läsning

Annons