Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sötsaker med smak av svensk sommar

/

Systrarna Eisenman är precis som sina sötsaker - totalt oemotståndliga.

Nu är de aktuella med ännu en kokbok som trotsar sockerskräcken.

Jag fick en pratstund med dem - och några av recepten.

Annons

Att fika med systrarna Eisenman är som att omsvepas av en varm dubbelfamn med goda kakor på köpet. De bubblar och babblar om varandra, har alltid ett leende till övers samt några goda råd om livet, kanelbullar och karriären.
Inte så konstigt att TV4 ringer dem så fort någon är sugen på sötsaker i rutan. Monika Eisenman och Lisa Eisenman Frisk gör sig både i rutan och live.
Men framför allt går de hem i bokform.
Nyss ute ur ugnen är Sommarens söta (Bonnier Fakta). Det är deras fjärde gemensamma kokbok, och den här gången riktar de in sig på kakor, desserter, sylt, saft och allt som hör sommaren till. Svensk sommar ligger nämligen systrarna väldigt varmt om hjärtat. Uppvuxna som de är i USA med en svensk mamma och amerikansk pappa.


- Vi åkte ofta till Sverige på somrarna och hälsade på mormor i Hälsingland i en typisk idyllisk sommarstuga. Det var hemgjord saft och nybakade bullar på bryggan, simskola, jordgubbsland och hallonbuskar. Förmodligen vardagsmat för svenskar, men väldigt exotiskt för oss, minns Monica.
Barndomsminnen från när de satt på mormors farstu och käkade långfil med svarta vinbär fick bli inspirationskällan till 180 recept för soliga som regniga dagar.
- Kanelbullar och monopol i spöregn är också svensk sommar. Det finns så många tillfällen att fika på sommaren. Kaffekalas i bersån, picknick på stranden, brännboll i parken, säger Lisa.


Tidstypiskt nog slåss Eisenmans böcker ständigt mot bantningsböckerna på försäljningslistorna. Det var närmast ett under att de ens fick ge ut sin första kokbok just när sockerdebatten härjade som värst. I dag är det ingen som ifrågasätter syrrornas budskap om rätten att njuta.
- Vi tycker ju att man måste få äta sötsaker, bara man gör det med måtta. Man får lov att njuta av sötsaker, bara man rör på sig lite. Det gäller att hitta en balans och inte bli stressad över vad man äter, anser Monica.
Båda ser i stället bakning som en form av välgörande saktmodig terapi.
- Det är mysigt att skapa och härligt att kunna göra folk glada. Det finns inget bättre än att kunna bjuda på något hembakat under sommaren.
Här intill bjuder vi i vår tur på några recept ur boken. Billigast tänkbara semesterterapi.


mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons