Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svampen in i värmen

/
  • Lite beroende på var man bor i landet kan man faktiskt plocka svamp sju, åtta månader om året. Dessutom blir utbudet i vanliga matbutiker allt roligare.
  • En ljuvlig och lite syrlig svampsoppa med smak av mandel.
  • En svamppasta är aldrig fel. Ju mer svamp desto smarrigare.

Prisa gud - nu kommer skatteåterbäringen!

Skogen är nämligen full av svamp. Dra på dig storstövlarna eller shoppa dig lycklig i första bästa grönsaksdisk.

Annons

Plötsligt är det inne med svamp. Trendiga stadskids ger sig numera ogenerat ut på svampjakt - och skryter om sina fynd. Det som en gång i tiden ansågs som oätlig koföda är helt rätt 2011, både på krogen och som fritidssysselsättning.
Och nog är det något visst med denna aromatiska gåva från naturens generösa skafferi. Så smakrik, så användbar, så stilig.

Gå en kurs
Det finns fler än ett skäl till att lära känna sin svamp. Det må vara hur hett som helst att leta svamp i skogen, men kan man inte sina saker bör man faktiskt avstå. Eller åtminstone se till att hänga på någon som kan. Numera ordnas utomordentliga svampkurser på de flesta håll i Sverige. Ett kul och värdefullt sätt att visa att man hänger med.
Men när svampen väl är skördad och det är dags att förvandla den till kulinariska konstverk, är det klokt att komma ihåg att olika sorters svamp passar till olika saker.

Krydda milt
Vissa smakar skaldjur, andra har en nötaktig smak. Lukta, smaka och improvisera. Lär man sig flera olika sorter i skogen kan man också variera sig mera i köket. Det är ungefär som när man serverar ett gott vin till fel mat och det fina vinet inte alls kommer till sin rätt. Och överkrydda inte. Låt svampen smaka svamp. Experterna rekommenderar för övrigt inte att man äter skogssvamp rå.

Viktigt smör
Men hör man nu inte till den hurtbulliga skogsmulletypen går det alldeles utmärkt att botanisera på torget eller i den vanliga livsmedelsbutiken. De gula kantarellerna hänger i ett tag till, för att sedan avlösas av trattkantareller. Ostronskivlingen är en kul bekantskap, liksom shiitake och den vanliga skogschampinjonen.
Snåla inte när du lagar svamprätter. Ju mer svamp desto godare. Med en klick smör i pannan är det svårt att misslyckas.


Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons