Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrliga äpplen i höstpajen

/

Det är högsäsong i äppelriket. Samla poppispoäng och bjud på en äppelpaj till fikat. Men se till att välja rätt sorts äpplen.

Annons

Det är skillnad på äpplen och äpplen. Det fick jag lära mig under en äppelprovning häromveckan. Tillsammans med Johan Swahn, doktorand från Örebro universitet med specialinriktning på äpplen, och Stefan Martinsson, sortimentsansvarig för Icas fruktsortiment i Sverige, knaprade jag äpplen så det stod härliga till.


Somliga honungssöta, andra pappersfadda. Vissa krispigt saftiga, andra mjöligt smuliga. Efter att ha tuggat sig igenom ett tiotal sorter inser man att det är en konst bara att kunna formulera skillnaderna. Det är det Johan Swahn sysslar med i normala fall när han huserar på Restaurang och hotellhögskolan i Grythyttan. Hitta rätt ordval för att beskriva äpplets smaker på ett korrekt men ändå aptitligt sätt. Inte så lätt som det låter, jag lovar.
Essensen av äppeläventyret blev i alla fall att det finns all anledning att tänka sig för när man plockar eller köper äpplen.


Olika äpplesorter passar till olika saker. Precis som det blir bättre att göra potatismos av mjöliga potatissorter blir ett äppelmos bättre om det kokas av mjöliga äpplen. Måhända självklart för vissa, men ändå lätt att negligera.

Och ska det bakas paj är det läge att välja ett fast äpple med bra syra. Åtminstone om man vill att äpplena ska bevara viss form, stuns och smak efter bakningen. I andra lägen kanske man föredrar en riktigt söt och mosig paj där äpplena nästan lösts upp under gräddningen.
Nåväl, några sorter som passar till äppelpaj är: Alice, Aroma, Gravensteiner, Signe Tillisch och Ingrid Marie. Observera att samtliga sorter dessutom är svenska.


Jag är så himla mycket för att vi ska äta svenska äpplen att det går knappt att uttrycka i ord. Snälla ni, köp svenska äpplen medan de finns. Ju fler som köper svenska äpplen desto fler kan leva på att odla dem och desto mindre behöver vi importera.

Svenska äpplen smakar dessutom så himla mycket mer. Så det så. Kanske håller de inte lika länge som ett evighetsgrönt blankpolerat pressbyråäpple från andra sidan jordklotet, men köp inte så många i taget då. Eller baka en paj!

Jag har tagit fram några synnerligen smarriga recept på äppelpaj. Planka rakt av eller se dem som inspiration. Det är alltid läge att bjuda på äppelpaj.


mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons