Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thaimat på menyn

/
  • Prova min thailändska torskgryta, en perfekt blandning av svenska råvaror och thailändska smaksättare.
  • Grön papayasallad med räkor är både söt, syrlig och stark på samma gång. Fräsch thaimat när den är som bäst.
  • Mangomousse är en frisk avslutning på middagen.
  • Thailändska chilifrukter är små och goda, men hyperstarka. Ta det försiktigt!
  • Blommande kinesisk gräslök är lika vacker som smakrik. Passar fint i thaimat.

Thaimat har blivit svensk stapelvara. Ändå är det få som lagar sin egen. Utmana dina smaklökar och bjud på en enkel hemlagad thaimeny. Så mycket bättre!

Annons

I dessa tider när var och varannan flyr den svenska vintern till Thailand har vi vant oss vid den smakstarka thailändska maten. I minsta håla finns thailändska lunchalternativ och hämtmat, och affärerna har fått hela asiatiska hyllor.


Tyvärr blir det oftast ganska menlösa kopior av det ursprungliga fräscha originalet. En thailändska som jag känner klagar över att svenskarnas problem är att de inte vågar smaka av maten under tillagningen.

Egentligen bygger thaimat på en enda stor smakkrock. Salt fisksås möter sötma, syrlig lime möter stark chilihetta. Allt krockar och funkar förbluffande väl tillsammans. Det handlar helt enkelt om att prova sig fram och våga lita mer på sina smaklökar än på måttsatsen.

Kvalitet
Och det räcker inte att smaka en gång. Testa många gånger. Det kan alltid bli bättre.
Viss odemokrati råder dock bland dem som är sugna på att gå loss på det thailändska köket. Ju närmare du bor en asiatisk livsmedelsbutik, desto större är chansen att du ska lyckas.


Inte nödvändigtvis för att de har ett gigantiskt utbud av för oss tämligen okända örter, såser och grönsaker - utan för att det är en sådan gigantisk kvalitetsskillnad mellan sorterna på de vanligaste smaksättarna.

Blanda vilt
Kokosmjölk, koriander, fisksås, sesamolja, currypasta, limeblad - alla är de exempel på ingredienser som smakar tusenfalt bättre om de köps i en asiatisk butik än i en vanlig svensk mataffär. Så om du råkar ha en dylik i närheten, var inte rädd att fråga efter vilka märken som är bäst. Sitter det en thailändare i kassan får du garanterat hjälp.

Jag blandar dock gärna helt vanliga svenska råvaror med thailändska smaksättare. De tycks trivas ihop. I alla fall i min mun.
Prova dig fram till din egen favorit.

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se
(TT Spektra)

Bildtext 1-2: Grön papayasallad med räkor är både söt, syrlig och stark på samma gång. Fräsch thaimat när den är som bäst.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Bildtext 3: Prova min thailändska torskgryta, en perfekt blandning av svenska råvaror och thailändska smaksättare.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Bildtext 4-5: Mangomousse är en frisk avslutning på middagen.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Bildtext 6: Thailändska chilifrukter är små och goda, men hyperstarka. Ta det försiktigt!
Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Bildtext 7: Blommande kinesisk gräslök är lika vacker som smakrik. Passar fint i thaimat.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Bildtext 8: Limeblad är ett måste för att få till den rätta fräscha smaken av thailändskt. Finns att köpa både färska, frysta och torkade.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Bildtext 9: Galangal är en släkting till ingefäran som förekommer i många thailändska rätter.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Bildtext 10: Färsk koriander.
Foto: Shutterstock
//bilder:8


 

Mer läsning

Annons