Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tofu - tuffare än du tror

/
  • Wokad tofu med svamp och anchochili. Mycket smak och nyttiga vitaminer på samma tallrik.

Det är tufft med tofu.
Modernt, snabblagat, proteinrikt och lätt att variera.
Möt sojabönsosten som är en kulinarisk kameleont.

Annons

Det finns en Kinakrog i Malmö, låt oss kalla den Kin Long, där man länge kunnat beställa "riktig" kinamat lite så där off the record. Efter många års tjat från stammisarna har ägaren Chen nu äntligen insett sitt eget bästa och satsat på en mer autentisk kinesisk meny, i stället för de gamla vanliga svennekinarätterna.
Under min Malmötid hade jag en standardbeställning: "Nåt med tofu och svamp som är starkt." Jag fick olika rätter varje gång, alla lika suveränt goda.
Fram tills dess hade jag tyckt att tofu var tämligen mesigt. Jag blev som omvänd. Tofu är tufft.


Visst - den gråvita sojabönsosten ser inte mycket ut för världen. Och nej, den smakar inte så himla mycket. Men den anpassar sig till alla tänkbara sällskap och tål att behandlas lite hur som helst eftersom den inte smälter.
För att den här planeten inte ska gå åt pipsvängen måste vi lära oss att äta lite mindre kött. Då är tofu ett kanonalternativ. Den oansenliga lilla fyrkanten är väldigt mättande och har en fenomenal förmåga att suga åt sig andra smaker. Rökt tofu är dessutom en bra ersättare för fisk.


Man väljer ut de allra bästa sojabönorna för att tillverka tofu. Bönorna mosas och den vitaktiga mjölken koagulerar till ost, ungefär som vid "vanlig" osttillverkning.
Skillnaden är att sojabönsost formligen sprudlar av nyttigheter. Eller vad sägs om åtta olika livsnödvändiga aminosyror, tre gånger så mycket järn som i en tillagad köttbit, ett flertal kolesterolsänkande ämnen och en ren guldgruva full med protein?
Man köper den i fast eller mjukare form, färsk, naturell, rökt eller marinerad. Den fasta passar bäst att steka eller woka och den mjuka gör sig bäst i soppor.
Tofu finns i välsorterade livsmedelsbutiker och i asiatiska livsmedelsbutiker, där sortimentet brukar vara lite bredare.
Ge tofun en chans. Den är tuffare än du tror.

Mer läsning

Annons