Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torskens återkomst

/
  • Gör torsken till söndagsstek. Fylld med svamp, pancetta och härliga smaker.
  • Vänd först fiskbitarna i mjöl, sedan i ett uppvispat ägg.
  • Fiskpinnarnas panering består av kokos, sesamfrön och panko.
  • Fryst torsk går minsann också att få delikat om man tillagar den på rätt sätt. Lättrimmad med brynt citronsmör, pepparrot och räkor smakar den fantastiskt.
  • Fryst torsk går minsann också att få delikat om man tillagar den på rätt sätt. Lättrimmad med brynt citronsmör, pepparrot och räkor smakar den fantastiskt.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
  • Fiskpinnar kan bli rena lyxmaten om man gör dem själv. Här med knaprig kokospanering och fräsch remouladsås.

Det ljusnar för torsken. Det är den bästa nyheten på länge. Torsk är något av det finaste vi har och väl värd att ätas med respekt och andakt.

Annons

Tänk dig en stadig bit perfekt kokt torskrygg. Vit, mjäll och så där ljuvligt skivlig att den faller isär bara man andas på den. Den rena, kristallklara och förfinade fisksmaken. Och så lite brynt smör på det. Kanske en näve pepparrot som rivigt sällskap. Ren poesi på tallrik.
För mig är torsk fiskens Rolls Royce, men det har varit tuffa tider för oss torskfans. Plötsligt fanns den knappt och bannlystes från såväl krogar och butiker. Och vi vill ju sannerligen inte bidra till att den fiskas ut helt och hållet, så vi har snällt fått avstå vår last.

Exotiskt torskfiske
Men å andra sidan fick jag den otroliga förmånen att skickas ut på reportage till Nordnorges kust för att följa med när torskfisket i Barents Hav skulle granskas för en eventuell Krav-märkning. Efter fem flygbyten hamnade vi allra längst norrut, uppe i Vadsö, ett stenkast från Murmansk.
Det var midnattssol och renarna låg och glodde vid snödrivorna på gatan. Galet exotiskt för en skåning i träskor och sommarklänning.

Hoppet finns
Men torsken rann till, fångades på krokar på lina och Krav-mannen, som ställde tusen frågor, blev till slut nöjd. Vi firade märkningen med en portion torsk med senapssås, tillagad av skeppskocken ombord på det största fiskefartyg jag någonsin sett.
Där någonstans började jag få hopp om torskens återkomst. Nu kommer rapporter om att det är ovanligt gott om småtorsk i våra egna vatten. Det gäller bara att de inte fiskas innan de hunnit växa till sig och sätta ännu mer småtorsk till världen.
Det är känsliga saker, det här med torsk. Sist jag skrev om torsk blev jag uppringd av en fiskare från Bohuslän klockan sju på morgonen. Han var rosenrasande, skällde och gormade i en hel timme. Jag förstod knappt ett ord av vad han sa, men det framgick att han absolut tyckte att vi skulle äta precis så mycket torsk vi ville.

Grönt ljus
Jag hoppas att han hade rätt. Jag hoppas att våra barnbarn får njuta av torskfilé i stället för skräpfiskpinnar. Jag hoppas att vi då och då kan unna oss en högtidsafton med en bit perfekt kokt torskrygg utan att få dåligt samvete. Se bara till att köpa MSC- eller Krav-märkt torsk, som numera äntligen fått grönt ljus av Världsnaturfonden, WWF. Bara det är värt att fira.
Mamma, jag önskar mig torsk med äggsås nästa gång jag hälsar på. Nu finns det hopp om livet igen.

Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons