Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unna dig svenska kräftor

/
  • Tid för kräftor. Satsa på svenska kräftor och goda tillbehör för en lyckad kräftskiva.
  • Kalasgod dipp med smak av Svecia passar fint till kräftor.
  • Kantarellpizza med rostad vitlök kommer att göra succé på kalaset.
  • Kryddost sätter smak på de här mumsiga blinierna. Lyxa till det med löjrom och du får en riktig imparrätt.

Endast Sverige svenska kräftor har.
Men det är tillbehören som gör skillnad.
Ett festligt sällskap blir kvällens klo.

Annons

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Unna dig svenska kräftor. Skillnaden är enorm, och även om det kan svida i plånboken är det en investering väl värd varenda krona. Vi äter ju trots allt inte kräftor så där rasande ofta. Då kan de lika gärna vara riktigt, riktigt goda i stället för halvdana. Glöm inte bort att fråga i butiken när de är kokta, efter en eller två dagar smakar de som bäst.

Skulle du nu ändå falla offer för din egen snål- eller pankhet och kommer hem med ett paket frysta, importerade kräftor, ja då vill det till att ha lite framförhållning. Det är oerhört viktigt att låta kräftorna tina långsamt. Ställ paketet i kylen minst en dag innan kalaset äger rum för bästa möjliga smak.

Med det sagt vill jag ändå slå ett slag för tillbehören. En god ost och ett paket knäckebröd kan räcka långt, men det känns liksom mera festligt om man dukar upp fina smårätter att servera vid sidan om.

Kantareller känns ju klockrent så här års och faller sig därmed naturligt att ackompanjera såväl kräftor som snapsvisor. Kantarellpizzan vi lagar här är ett ypperligt exempel på kul och lite annorlunda bjudmat. Orkar du inte stå och göra degen själv är det helt tillåtet att fuska med färdig deg i form av så kallat "pizzakit". Men helt vanliga kantarellmackor går förstås också bra.

Kryddost är minst lika svenskt som svenska kräftor. Ingen annanstans i världen har jag stött på något liknande. Egentligen är det synd att vi bara äter det en gång om året. Här har jag valt att använda den i maten i stället för att bara servera den som den är, men det går så klart lysande att kombinera.

Egentligen spelar det ingen större roll vad du ställer på bordet. Kräftor är en prima ursäkt för att umgås, dessutom är de ju ruskigt goda i sig själva.

För vad vore väl en svensk sommar utan kräftskiva? Den här sommaren må ha varit hur kinkig och trögstartad som helst, men varje sommar förtjänar likväl att firas med minst ett rejält kräftkalas.

Mia Gahne/TT

----------------------------

RECEPT

Sveciadipp

6 portioner, 10 minuter

Läcker dipp som passar prima på kräftkalaset.

1 dl hönsbuljong

2 dl crème fraiche

1 dl riven Svecia

gräslök, finskuren

Koka ihop hönsbuljong och crème fraiche och tillsätt den rivna osten. Rör ut tills osten är helt upplöst.

Låt svalna och garnera med gräslök.

Kantarellpizza med parmesan, rostad vitlök och timjan

4 personer, 75 min

Snyggt, smaskens och garanterad succé. Funkar bra med deg från så kallat pizzakit om du inte orkar göra egen deg.

Deg:

1 färdig pizzadeg från pizzakit

alternativt:

25 g jäst

2 1/2 dl ljummet vatten

2 msk olja

1/2 tsk salt

6-7 dl vetemjöl (gärna Special)

Finfördela jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen har löst upp sig. Tillsätt olja, salt och större delen av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i en timme.

Topping:

2 l kantareller

smör

1/2 dl olivolja

6 vitlöksklyftor, finhackade

flingsalt

nymalen svartpeppar

2 dl riven parmesan

1 rödlök, tunt skivad

1 mozzarellaost

rucola

timjan

ev. chiliflakes

Gör degen om du inte använder pizzakit.

Gör en liten skål av aluminumfolie. Häll på olivolja, vitlök och flingsalt. Ställ in i ugnen under grillelementet i 250 grader tills det börjar dofta, cirka 3-5 minuter. Det får absolut inte bli bränt.

Ansa kantarellerna och smörstek dem lätt. Salta och peppra.

Bred ut pizzadegen på en välsmord plåt. Pensla på vitlöksolja. Strö över parmesan. Tillsätt sedan kantareller och rödlök. Riv mozzarellan i bitar och fördela ovanpå. Strö över timjan och eventuellt chiliflakes.

Grädda i 250 grader i cirka 10 minuter eller till pizzan får fin färg. Skär upp i bitar inför serveringen.

Kryddostblinier med löjrom

6 portioner

Synnerligen goda små saker med massor av smak. Snygga är de också.

2 1/2 dl mjölk

25 g jäst

1 1/2 dl bovetemjöl

1 dl vetemjöl

3 dl gräddfil

1 ägg

salt

150 g riven kryddost

smör

1 rödlök, finhackad

80 g löjrom

dill

nymalen svartpeppar

Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen med lite mjölk i taget. Tillsätt de båda mjölsorterna, 1 dl gräddfil, äggulan (spara vitan) och lite salt. Rör om ordentligt och låt jäsa i 30 minuter. Vispa äggvitan till fast skum. Vänd ned ost och äggvita i mjölsmeten precis innan gräddningen. Stek blinierna på båda sidor i en plättlagg i lite smör på medelhög värme.

Servera med resten av gräddfilen, rödlök och löjrom (eller annan rom). Garnera med dill och peppra väl.

Pepparrotssnaps med citron

75 cl, 12 timmar

Enkel snaps att göra själv som passar väldigt fint till kräftor.

cirka 6 cm färsk pepparrot

1 citron

75 cl Brännvin Special

Skala pepparroten och skiva. Dela skivorna om det behövs för att kunna peta ned dem i flaskan. Tvätta citronen och skala tunt med potatisskalare utan att få med det vita.

Peta ned både pepparrot och citronskal i flaskan och låt stå över natten. Smaka av. Häll över snapsen i en annan flaska och sila bort pepparrot och citronskal när du tycker att smaken är lagom intensiv.

Assistent: Malin Winqvist

Att dricka till

Landsort Lager (1466), 30 kronor.

Lysholm Linie Aquavit (59), 264 kronor.

Château Bonnet (4151), 94 kronor.

Mer läsning

Annons