Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen till årets skördefest

/
 • FROSSA! Nu är det skördetid i grönsakslanden. Frossa loss medan grönsakerna          smakar som mest och bäst.
 • SMAKRIKT. Njut av långsamlagade morötter med mycket smak.
 • FORTSÄTT GRILLA! Att grilla grönsaker är smidigt, snabbt och smakrikt. Extra stuns får de av en tuff marinad.

Grönt är skönt.

Och just nu är det högsäsong i vår herres hage.

Bjud på grönsaksfest i skördetid.

Annons

Det är inte utan att det gör lite ont i hjärtat när sommaren börjar nynna på sista versen. Dofterna blir djupare och mustigare, skördetröskorna jobbar för högvarv och badgästerna börjar packa ihop för säsongen.

Då får man trösta sig med sensommarens storartade skafferi. Det är nu naturen har som mest att erbjuda oss som älskar grönsaker.

Visst, vårens primörer är sagolika gåvor från trädgårdslanden, men de är som det efterlängtade första doppet; efter en lång och dyster vinter blir man smått överlycklig för minsta lilla närkontakt med något som påminner om sommar.

Om primörer är grönsakernas finstämda kärleksserenader är sensommarskörden rena symfonirocken. Bombastiskt, överdådigt och mycket av allt.

Jag tycker att det är ens förbannade plikt att ta vara på allt det som bjuds just nu.

Ut och upptäck de sagolika bondbönornas mjälla magi, tillbe tomaternas absoluta smakklimax, låt zucchinin och auberginen samsas på grillgallret och förse hela familjen med nykokta varma majskolvar så att smöret rinner om mungiporna.

Det vore oförskämt av oss att inte passa på. Vi har en lång rotsaksvinter som väntar bakom knuten. Inget ont i dessa jordens juveler, men man hinner ju tröttna ett par gånger om innan cirkeln börjar om med primörerna på nytt.

Att grönsaksfesta behöver nödvändigtvis inte innebära att bli hel-vego, även om det inte skadar att låta bli kött då och då. Vi bör alla skära ned på vårt köttätande – inte minst för miljöns skull.

Nu är alternativen lätta att få tag i, smakar som mest och odlas på nära håll. Med andra ord är det läge för att frossa i grönt. Som tillbehör, huvudrätt eller på buffébordet.

Allt funkar när naturen är på sitt mest givmilda humör.

Mer läsning

Annons