Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vardagsfest med fina fisken

/

Gös är en firre med klös. I alla fall i matsvängen.

Annons

Vitt, välsmakande fast fiskkött som klär i det mesta.
Så här års är gösen dessutom i toppform.
I mitt tycke är gös en av de allra förnämligaste matfiskarna. Den är smakrik men ändå fräsch, lätt att lära sig älska, lätt att laga till. Perfekt för fiskskeptiker - såväl vid tallriken som vid spisen.
Dessutom kan man handla den med rent samvete. Hjälmaregösen blev miljöcertifierad och MSC-märkt 2006, och WWF rekommenderar insjöfiskad gös.
En stor majoritet av gösen fiskas just i Hjälmaren och Mälaren. Gösen trivs bäst i lugna söta och bräckta vatten. Den finns även på ostkusten ner till Småland ungefär.
Använde gyssenät
Gösen smakar som bäst just nu, det vill säga under hösten och vintern, när den går ner på djupa och kallare vatten. Generellt säger proffsen att gösen är som godast när den väger mellan ett och ett halvt och tre kilo.
Gösen, som även är Västmanlands landskapsfisk, klassas som en abborrfisk, och för länge sedan trodde man faktiskt att den var en korsning mellan abborre och gädda. Gös har fiskats i alla tider i Sverige, man har till och med hittat gamla noteringar från Arboga om "gyssenät" (gösnät) från så långt tillbaka som 1497. Men under de senaste åren har den blivit allt populärare både bland proffskockar och hemmalagare. Mycket tack vare sin allsidighet och rena, finstämda fisksmak.
Ingen vardagsmat
På flera håll i landet har den planterats in i sjöar och på vissa håll även i Östersjön för att förhindra att vattendrag växer igen. Den är nämligen en riktig rovfisk som rensar upp i näringskedjan.
Den enda nackdelen är priset. Gösen kan tyckas i dyraste laget och platsar kanske inte som vardagsmat flera dagar i veckan. Men då och då tycker jag gott att man kan unna sig att kalasa på gös. Fina fisken i ordens rätta bemärkelse.

Mer läsning

Annons