Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varm, snäll soppa

/

En rustik soppa kan antagligen rädda liv.

Varm, mustig och mättande stillar den allt från hunger till finansdepp.

En sak är i alla fall säker - inget blir sämre av en schysst soppa.

Annons

Rustik: "föga kultiverad; gedigen; enkel; traditionell; icke tillgjord". Så lyder Nationalencyklopedins tolkning av ordet. Alltsammans stämmer in på en fenomenal höstsoppa, enligt mina mått.

Den ska vara basic, inget tjafs, rejält mättande och får mer än gärna härstamma från urgamla sedvänjor och kök. Föga kultiverat? Kanske det. Huvudsaken är att det är finfina ingredienser i botten, må det så röra sig om billiga rovor eller anspråkslösa lökar och knölar.

På en spik

I gamla tider var man helt enkelt tvungen att lära sig laga enastående soppor på det lilla man hade. Dessutom gällde det att hitta på fiffiga sätt att få den att mätta en hel familj.

Gratinerad löksoppa, ärtsoppa med fläsk, paprikastinn gulasch - alla är lysande exempel på rätter där man drygar ut det lilla man har med hjälp av soppans magiska formel.

Och nu när hela världen lider av räntechock och vi ojar oss för lån, fonder och fickpengar är det läge att plocka fram stora soppsleven. Här finns det pengar att tjäna. Är ni riktigt sparsamma och ambitiösa kokar ni så klart buljong på skal och rens för ännu godare soppor - guldstjärna i konsten att snåla och dubbel kökskarma.

Billig lunch

Få maträtter är dessutom mer lämpade att ta med till jobbet nästa dag. Hittar man bara en vettig burk är det en barnlek att värma gårdagens soppa till en mättande och busbillig lunch.

Mer läsning

Annons