Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmt bröd till frukosten

/
  • Att baka kalljästa bröd är ett förträffligt sätt att låta tiden jobba på din egen sida - för en gångs skull.
  • Focaccian blir fin om den får jäsa långsamt. Smaksätt den med rosmarin och oliver.
  • Söta degar går också att kalljäsa. En limedoftande Karlsbaderlängd med kokos till exempel.

Kalljästa bröd är världens bästa uppfinning.
Låt degen vila i kylen över natten och få varmt bröd till frukost.
Godare, mysigare och enklare.

Annons

Tiden är en underskattad ingrediens i matvärlden. Vi ska försöka få ihop ekvationen av att ingen tid ha, samtidigt som vi ska lära oss att låta maten ta tid. För faktum är att ju längre tid något får tillagas, desto godare blir det.
Det gäller såväl stek som kalkoner, grytor och bullar. Självfallet ska godsakerna inte kokas, stekas eller gräddas sönder och samman. Mattelektionens steg två är att anpassa tillagningstemperaturen efter tiden. Lång tid+låg värme=mumsfilibabba!


Baka anser vi oss alltför sällan ha tid till. Därför är det extra kul att se att det grasserar en brödbakningstrend ibland oss, inte minst i lägret med unga, matintresserade män. Plötsligt har det blivit status att bräcka polarna med värsta surdegsbrödet i stället för att tävla i vem som sveper flest bärs på kortast möjliga tid. Sånt gillar man ju.


Ännu mer gillar jag att det poppar upp små minibagerier titt som tätt. Bagerier som bakar bröd på riktigt, många med ekologisk profil och sköna surdegsbröd i långa banor. Jag hoppas verkligen att de fortsätter att föröka sig och att de har kommit för att stanna.


Men roligast är förstås att baka själv. Om man har tid. Har man inte tid kan man alltid fuska sig till tid. Då är kalljästa bröd överlägsna.


Knåda ihop degen på kvällen (en maskin är väl investerade pengar för att spara tid och kraft). Ställ in degen i kylen över natten. På med ugnen på morgonen, kör in bröden och grädda hett och fort. Vips har du varmt bröd och en ljuvlig frukost.
Tricket är att använda lite jäst och kall degvätska. Dessutom bör degen jäsa i kylen eller på sval plats. Som en extra bonus får bröden både bättre smak och konsistens när de får jäsa långsamt.
För en gångs skull jobbar tiden på din sida. Fiffigt, va?mia.gahne@ttspektra.se

Mer läsning

Annons