Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken chicken!

/
  • Lisa Lemke älskar att både laga och äta mat utomhus. Mest kraft lägger hon på tillbehören till sommarens grillmat.
  • En enkel kryddrubb kan vem som helst svänga ihop, menar Lisa Lemke. Det är ett snabbt sätt att ge smak åt köttet om man inte hinner marinera det.
  • Små härliga potatisar med barbecuesmak är ett av många exempel på Lisas smarta, lättlagade och goda grilltillbehör.

Lisa Lemke gillar att grilla. Men ännu mer älskar hon själva tillbehören.

- Släpp fixeringen på vad som ligger på gallret. Jag vill inspirera folk till att göra enkla, goda grejer till det grillade.

Annons

Med van hand tänder hon den svarta klotgrillen på altanen. Efter en dryg halvtimme får glöden den rätta raggsocksgrå tonen och den obligatoriska grilldoften sprider sig över villakvarteret i Falkenberg.
Lisa klappar in en hel kyckling med sin hemgjorda kryddblandning, placerar pippin ovanpå en halvfull ölburk och ställer den sedan rätt upp och ner på gallret. Det hela ser onekligen en smula komiskt ut.
- Rätten kallas för Dancing Chicken. Ångan från ölet kryper in under skinnet och får det att lyfta lite. Det gör att ytan blir superknaprig. Världens godaste kyckling!
Gott äta ute
Hon är full av såna där små trix och knep, Lisa Lemke.
Till vardags verkar hon som matskribent och matstylist. Alldeles nyligen kom hennes första egna kokbok ut, med den talande titeln Till grillat (Bonnier Fakta). Och det är förstås den främsta anledningen till att vi sitter i hennes trädgård och munhuggs om huruvida mat tål att ätas i solsken eller inte.
- Jag tycker att allting smakar godare utomhus. Jag bor ju på västkusten. Här kan man grilla både i skogen, på stranden och hemma i trädgården. Det förtar lite av stämningen om man går in och äter efteråt. Hellre ladda upp med lite extra filtar och mysiga ljus.
Nya tillbehör
Fotografen är av en annan åsikt, men rättar sig snällt i ledet när dofterna från kycklingen börjar dansa. Lisa trollar fram en barbecuekryddad potatisrätt och en ärtgrön avokadodipp som ska få hela måltiden att svänga.
- Mitt mål är att få folk att slippa tillbehörsstressen. Det är så lätt hänt att man fastnar i sina rutiner och kör samma gamla potatissallad, tsatsiki och béarnaisesås jämt. Jag vill visa att det går att göra goda tillbehör utan att ge folk prestationsångest. Grejer som man kan laga även om man har kökstummen mitt i handen.


Nyfiken
Lisa Lemke är bördig från småländska Skillingaryd och har lagat mat i hela sitt liv. Mammas kök var alltid öppet för kulinariska infall, och både maken och brorsan är kockar. Men egentligen skulle hon bli bonde. Eller journalist. Men efter ett tag insåg hon att det var roligare att diskutera bullarna som serverades under intervjun än själva intervjuämnet. Nu skapar hon egna recept i stället och syns även som grillkock i tv-programmet Sommarkväll.
- Jag är extremt självlärd. Hela min karriär bygger på misslyckanden, experimentlusta och nyfikenhet. Och jag har världens roligaste jobb.
När den dansande kycklingen tagit sin sista svängom över glöden och landat på tallrikarna kan man inte bli annat än tacksam. För att inte tala om den paprikadoftande potatisen och den lena avokadodippen med ett salt sting av fetaost.
Det finns nog folk som är bättre lämpade att bli bönder. Lisa Lemke har definitivt hittat hem.


Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se



Recept

Dancing Chicken med kryddrubb
4 portioner
15 minuter + ca 75 minuter

Genom att grilla kycklingen ovanpå en burk med ångande vätska får man både saftigt kött och knaprigt skinn - himmelskt gott!

1 hel kyckling (gärna färsk)
1 gul lök
1/2 citron
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 rengjord konservburk (eller ölburk)
1 1/2 dl öl
ev örtkvistar

Kryddrubb:
1 1/2 msk hela korianderfrön
2 tsk flingsalt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 1/2 msk milt paprikapulver
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
1 tsk cayennepeppar
2 tsk farinsocker
2 tsk malen spiskummin

1. Mortla korianderfröna grovt. Tillsätt resten av kryddorna och mortla försiktigt samman allt till en jämn blandning.
2. Skölj kycklingen noga och klappa den torr med hushållspapper. Smält smöret och pensla hela kycklingen med detta. Gnid in kryddblandningen noga runt hela kycklingen, det blir ännu godare om du även lyckas få in lite av blandningen mellan skinn och kött.
3. Skär lök och citroner i klyftor och fyll kycklingen med detta. Häll ölen i konservburken och tryck eventuellt ner några örtkvistar. Trä kycklingen över konservburken så att kycklingen sitter på själva burken.
4. Häll rikligt med briketter i en klotgrill (med lock) och tänd på. Sprid ut briketterna längs grillens sidor när glöden blivit fin och riktigt het, så att du har mitten fri från glöd. Det gör du enklast med hjälp av en värmetålig kratta eller spade. Öppna grillens ventilationshål. Ställ konservburken med kycklingen i mitten av grillen så att den har glödande kol på sidorna. Sätt på locket och låt grilla i ca 1 timme och 15 minuter eller tills kycklingen fått fin färg och är genomstekt. Är du osäker är det alltid bra att använda sig en digital kökstermometer, kycklingens innertemperatur ska vara ca 80-85 grader. Kontrollera kycklingen då och då under tiden, tycker du att den får för mycket färg kan du grilla utan lock en stund.
5. Ta bort burken från kycklingen och servera helst genast. Kycklingen är även god kall, men det knapriga skinnet är som bäst nygrillat.

Avokado- och fetaostkräm
4 portioner, 5 minuter
Den här lena avokado- och fetaostkrämen fungerar utmärkt som både sås, dipp och pålägg.

1 mogen avokado
100 g fetaost
1 tsk citronsaft
2 dl naturell turkisk yoghurt, 10 procent
grovmalen svartpeppar
ev lite salt

Kärna ur, skala och grovhacka avokadon och lägg den i en bunke. Smula ner fetaosten i bunken och tillsätt citronsaft samt lite av yoghurten. Mixa ihop alltsammans till en slät sås med stavmixer. Tillsätt resten av yoghurten. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.

Rostad bbq-potatis
4 portioner, cirka 40 minuter

Goda bbq-potatisar som du kan göra så heta som du önskar genom att justera mängden chipotlepaste. Klyfta potatisarna om de är stora, men är de små och fina kan du rosta dem som de är.

2 röda paprikor
600 g färskpotatis
2 vitlöksklyftor
1-1 1/2 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)
1 tsk milt paprikapulver (eller rökt paprikapulver)
2 msk rapsolja
flingsalt
grovmalen svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader, grillfunktion. Ansa, kärna ur och skär paprikan i grova klyftor. Tvätta potatisen och skär den eventuellt i klyftor. Finhacka vitlöken och lägg den tillsammans med paprika och potatis i en ugnsfast form. Rör samman chipotlepaste, paprikapulver och olja i en liten bunke och blanda med paprikan och potatisen. Krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen i cirka 30 minuter, eller tills potatisen känns mjuk och allt börjar få fin färg. Servera genast.

Mer läsning

Annons