Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matböcker något för Göran

/
  • 79 KRONOR FILMKONST. Göran Lundvik älskar bokrean – i år i synnerhet skönlitteratur, deckare, och böcker om mat och filmkonst. Och blir förstås glad när han hittar antologin om Andrej Tarkovskijs filmkonst – ”Tanken på en hemkomst” – för 79 kronor.

Det första Göran Lundvik lägger i bokkorgen är Andrej Tarkovskijs ”Tanken på en hemkomst”. En antologi om Tarkovskijs filmkonst av Magnus Berg och Magnus och Birgit Munkhammar.

Annons

– Jag är en stor filmälskare och har en 500 dvd-filmer om allt från komedi och humor till relations- och samhällskritiska filmer och Bergman och konstfilm.

Om en timme ska Göran, som är advokat, vara på ett möte. Han kommer att hinna eftersom han vet vad han vill ha.

– Skönlitteratur, deckare och matböcker, säger han och tar sig ändå tid, ska det strax visa sig, att stanna upp vid en hög av svd-journalisten Karin Thunbergs ”Mellan köksfönstret och evigheten”.

– Den har vi redan, hon är bra.

Så träffar han Åke Nylén, som presenterar sig som Gävles ende fotograf som fortfarande jobbar i mörkrum. Göran berättar, innan de går vidare åt var sitt håll, att han nyligen bjudit 6 000 kronor på Tradera för en analog Hasselbladskamera, men blev överbjuden.

Så tar han upp en bok om hur man handhar en kajak. För han har fått för sig att köpa en kajak inför den stundande säsongen, och lägger den bland sina reafynd.

Därpå deckargången, och vips ligger även ”Skumtimmen” av journalisten Johan Theorin i korgen. Uppföljaren ”Nattfåk”, om när Öland drabbas av en fåk – som är ett slags snöstorm, har han redan.

Göran bor själv 30 meter från havet, på Norrlandet, tillsammans med hustrun Iréne.

– I morse när jag klev upp vid sju och tittade ut mot Römaren och havet var det så vackert, nästan sakralt, att jag för ett ögonblick glömde miljöförstöringen.

Sen bär det av till matavdelningen. Som om han alls inte redan har den hemma tar han upp ”Husmanskost” av Kockarnas kock 2007 Leif Mannerström, och bläddrar nästan kärleksfullt i det stora verket.

– Jag gillar husmanskost, och Mannerström.

Jag frågar Göran om han är trendkänslig i sin relation till mat och matböcker.

– Inte alls, svarar han, och berättar att han lagar maten hemma varje helg.

– I söndags gjorde jag en kalvstek, en äkta gräddsås på en fond av köttsaften, hasselbackspotatis och svartvinbärsgelé.

Så bläddrar han i ”Mellan hjortron och oliver”, men lägger tillbaka den.

– Väl mycket medelhavsmat, tycker jag.

Men plötsligt har han medelhavet mellan sina händer igen.

–När jag köper matböcker är det lika mycket det estetiska i bilderna som styr. Titta, vilken bild!

Bilden är ett stilleben, där den rimmade laxen, kaprisen, den finhackade röda och gula löken, och den hackade äggulan ordnats i toppiga högar.

Laxens lyster och tillbehörens färger är så trovärdiga att jag-samlar-lite-från-varje-hög-på-en-gaffel-och- .

– Mmm, säger Göran, jag riktigt känner smakerna! Bilderna ska fresta gommen och ge en vision av hur maten kommer att se ut sen man lagat den.

– Och här då, fortsätter han och visar en bild på en sommaräng med vildvallmo närmast kameran.

– Skulle man springa ut.

Och vips ligger hjortronen-och-oliverna i varukorgen.

Mer läsning

Annons