Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matglada prisvärda Lesbos

/

På ön Lesbos radar gourmetrestaurangerna upp sig. Petras kvinnokooperativ bjuder på den starkaste matupplevelsen, med lika delar passion och kulinarisk finess.

Annons

”Det blir aldrig billigare” lyder internetresebyråns uppmaning: en vecka med flyg och boende 998 kronor. Snabbt beslut efter jobbet – åka! Ilfart till Arlanda för att ordna tillfälligt pass till nyfödde sonen. Klockan sex morgonen därpå lyfter planet.

Vi får hotellägenhet, fin pool och fem minuters promenad till stranden i Anaxos på Lesbos bortom båtluffarstråken i norra Egeiska havet. Veckan tuffar fram med barnlek i hotellpoolen och kulinariska toppar vid strandpromenadens vågskvalp och i granncharterbyarna Petra och Molyvos.

Kilometerlång badbukt i lilla försommarlugna Anaxos. Restaurang Aggelos når upp till högsta smaknivå. Att starta med en underbar greksallad, choriatiki salata, har blivit en greklandssed att längta till. År efter år.

– Prova vår egen olivolja tillverkad i trädgården bakom restaurangen. Lesbos har 11 miljoner olivträd så dropparna behöver ni inte snåla med, uppmanar ägarinnan Magdalena Kostoglou.

Sedan följer friterad saganakiost som smälter i munnen. Moussakan doftar av kanel- och timjankryddad köttfärs som gifter sig med mild bechamelsås.

Nästa dag tar vi den moderna luftkonditionerade lokalbussen utanför vårt hotell Christinas Garden. Vi slingrar oss fram en halvtimme längs klippig kust och in i öns mest betagande by, slutstationen Molyvos.

– Fästningen där uppe på berget byggdes för att försvara oss mot turkarna, som år 1462 invaderade byn och erövrade Lesbos. Vi blev en del av Ottomanska riket tills vi blev greker igen 1914, förklarar en avslappnad mustaschprydd fiskare på en bänk i den lilla hamnen.

Byns hus är byggda i ljusbrun natursten och har röda tegeltak. Stilen påminner om de gamla städer i Turkiet som skymtar bortom sundet.

Restaurang Captains Table är en våt dröm för den som älskar vällagad fisk. Den drivs av Melinda – en av flera vi möter som återvänt hit från exil i Australien – och maken Theo. Melindas far är fiskaren som var dag anländer med råvarorna till havets läckerheter: chtapodi – grillad bläckfisk, lavraki – havsabborrens lena vita kött som ugnsteks i olivolja, skoumbri – saltad makrill som påminner om sushi och gavros pastes – utsökt ansjovis. Ta in en Captains platter och provsmaka lite av allt.

Grannbyn Petra har mysiga gränder under vinrankor och småbutiker med kläder, skor och souvenirer till bråkdelar av priset hemma.

– Ni måste prova Kvinnokooperativet där vid piren, tipsar våra nyfunna vänner Johanna Flood med maken David och dottern Majken från Borlänge.

Vi promenerar dit de två kilometerna veckans sista tre kvällar. Det blir de starkaste matminnena efter 25 års resor i Grekland.

– Frasig spenatpaj, ugnsgratinerade risfyllda paprikor, saftiga lammkotletter i tomatsås med färsk rosmarin – ni får prova lite av alla rätter. Jag tror att ni kommer att gilla det! uppmanar kökschefen Eleni Chioti med självsäker pondus.

Vi är fyra som delar på fem förrätter, tre huvudrätter, mycket vin och ouzo för 150 kronor per person.

I den öppna köksdelen står Alexandra Filianou och Eirini Mandani och spritsar hemmagjord citronmajonnäs. De fyller auberginer som gratineras och sprider en doft så förförisk att man aldrig vill sluta att njuta av försommarkvällarna här.

Andreas Strömberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons