Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda nordisk mästare– nu väntar SM och VM

17-åriga Matilda Sandberg

i Bomhus blev
nyligen
nordisk mästare i att visa upp utställningshundar på bästa sätt.


– Det var helt otroligt, säger Matilda som kammade hem inte bara första priset för sig själv utan även var med

i det svenska laget som vann lagfinalen.

Tävlingsgrenen kallas för Junior handling och det är ungdomar mellan 10 och 17 år som får delta.

Till skillnad mot vanliga hundutställningar är det inte hunden i sig som ska bedömas utan domaren tittar på handlerns handlag med hunden. Han eller hon ska visa upp hunden från dess bästa sida och med den gyllene regeln i huvudet ”inte skymma hunden för domaren”.

– Man ska göra domarens jobb så enkelt som möjligt genom att visa hundens fördelar, sammanfattar Matilda.

Matilda är uppvuxen med hundar. Mormor har kennel, mamma och moster har också kennel, hemma finns tre glada hundar av raserna bearded collie och staffordshire bullterrier.

Matilda har varit aktiv i handling och tävlat i flera år. Till den nordiska mästerskapstävlingen hade hon kvalificerat sig genom att vara en av de fyra bästa i Sverige.

– Man kan tävla i handling på Kennelklubbens alla internationella utställningar i Sverige, det brukar var omkring tio stycken per år.

Nu som 17-åring blev hon alltså nordisk mästare och slog ut finalister från hela Norden under tävlingen i Danmark. I handling tävlar man dessutom ofta med en hund som man inte känner sen tidigare. Handlern får sätta upp tre raser och sen väljer tävlingsledningen ut vilken ras som handlern ska visa. Matilda satte upp siberian husky, dvärgschnauzer och whippet på sin lista.

– Jag fick visa en siberian husky, som jag träffade en timme före visningen. Då försökte jag lära känna den, vi lekte litet och han fick godis av mig, jag kollade vad hunden kunde och så där. Det gäller att skapa kontakt mellan hunden och mig, berättar Matilda.

Hon fick pokal, stor rosett med band, prischeck, blommor, utställningsstolar, usb-minne, kylväska med mera.

Till vardags går Matilda på Polhemsskolan och läser andra året på teknikprogrammet med vetenskaplig inriktning. Hon funderar på att bli antingen veterinär eller arkitekt.

– Men efter studenten ska jag resa och ta det lugnt, sen får vi se vad jag väljer.

En tävling återstår innan Matilda faller för åldersstrecket, hon ska satsa på att bli svensk mästare i handling.

– SM i handling är på lördag i samband med Kennelklubbens stora utställning på Älvsjömässan.

Den som vinner där får åka till den mest prestigefyllda hundutställningen i världen, nämligen Crufts i England och där tävla om att bli världsmästare i handling.