Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matildas kompass pekar mot Rosenbad

/
  • När Matilda Sundquist-Boox intar talarstolen märks hennes politiska engagemang tydligt.
  • Matilda Sundquist-Boox satsar på att komma in i riksdagen nästa val genom ett projektarbete.

Matilda Sundquist-Boox har varit engagerad i politiken ända sedan hon gick på mellanstadiet. Hon har varit ordförande i LUF Gävleborg och siktar nu ett steg högre genom att försöka komma in i riksdagen.

Prima åkte till Vasaskolan för att höra om vägen in i politiken och hur man går till väga om man vill sitta med och bestämma i Sverige.

Annons

Matilda Sundquist-Boox har ett leende på läpparna när hon i Vasaskolans bibliotek sitter och berättar om sin väg in i politiken. Hon berättar att hon alltid varit intresserad av samhällsfrågor och att hon redan på mellanstadiet börjat intressera sig för politik.

När Matilda var 13 år gjorde hon ett test om politik på internet och fick svaret att hennes åsikter låg mittemellan folkpartiets och socialdemokraternas. Efter att ha tittat närmare på de båda partierna kom hon fram till att hon var mer åt Folkpartiet och bestämde sig för att gå med i Liberala ungdomsförbundet, LUF, vilket är folkpartiets ungdomsorganisation.

 

De flesta 13-åringar hade antagligen beställt hem lite broschyrer men Matilda bestämde sig för att gå direkt till partikansliet i Gävle för att prata med distriktsordförande i LUF Gävleborg.

– När jag kom dit tyckte jag att alla var jättegamla, alla var över 20, säger Matilda med ett skratt.

Men trots åldersskillnaden kände Matilda sig välkommen och hemma i LUF.

– Politiska ungdomsförbund har så få medlemmar att man värnar om alla ungdomar man har.

 

Från den dagen Matilda vandrade in på LUF:s kontor har hon varit aktiv och engagerad inom politiken. I början av 2006 valdes hon till ordförande i LUF Gävleborg. Där satt hon som ordförande till slutet av 2007.

Efter ordförandeskapet var det många som frågade henne om hon inte skulle kandidera till riksdagen. Till en början tyckte hon att det var en absurd idé men när lärarna på Vasaskolan började prata om projektarbete i våras väcktes en idé.

– Jag tror att man måste sikta högt för att komma högre i livet. Och om jag siktar på att komma in i riksdagen, måste jag ju alltid komma någonstans.

Sagt och gjort, Matilda bestämde sig för att göra riksdagskampanjen till sitt projektarbete. Hon frågade klasskamraterna Viktor Fransson och Anna Maria Ekqvist om de ville vara med och tillsammans började de fundera på hur man skulle kunna gå till väga för att få in Matilda i riksdagen.

– Vi är väldigt målmedvetna. Jag ska in i riksdagen, säger Matilda.

 

Men hur ska man då göra för att få in någon i riksdagen?

De tre vännerna jobbar mycket med att marknadsföra Matilda och nå ut i media. Man har startat en grupp på Facebook och lagt ut videoklipp på Youtube där Matilda håller tal. Viktor jobbar även på en hemsida där man ska lägga upp fakta och information om Matilda.

Projektarbetet har inte hållit på så länge men de har redan fått positiv respons.

– Det är många som mailar och frågar hur det går med kampanjen.

De tre har fullt upp med att uppdatera bloggar och lägga upp bilder på nätet. Dessutom åker Matilda iväg från Gävle nästan varje helg för att delta i möten och hålla tal på olika evenemang.

– Det blir många resor till Stockholm, det mesta händer där, säger hon.

 

Steg ett i kampanjen för att få in Matilda i riksdagen är att försöka komma med på nomineringslistorna. Då måste man bli nominerad av folkpartister. Det har precis varit provval till nomineringslistorna och Matilda tror att hon har en bra chans att komma med.

– Jag känner mig hedrad. Det är många som har sagt att de nominerat mig.

 

Vad är det då Matilda vill ändra på om hon kommer in i riksdagen?
Hennes tre hjärtefrågor är internationell demokrati, miljö- och HBT-frågor.

HBT är en förkortning för homosexuella, bisexuella och transpersoner.
Matilda tycker att även om lagarna har ändrats så är attityden mot HBT-personer densamma.

– Man borde ha bättre information om HBT i skolorna. I dag tas det knappt upp i biologiundervisningen och lärarna har dålig koll, menar hon.

 

Matilda vill även belysa transpersoner eftersom de ofta glöms bort i politiska sammanhang. Transpersoner blir ofta förknippade med transvestiter vilket är helt fel.

– Vi måste göra en ändring inom den svenska psykiatrin. Som det ser ut i dag skickas många transpersoner runt i flera år innan de får en diagnos. Det är få som blir så dåligt behandlade i Sverige som transpersoner.

Man märker att HBT-frågan är något som ligger henne varmt om hjärtat men hon pratar även engagerat om läget i Väst-Sahara.

– Det glöms ofta bort att Marocko förtrycker Väst-Sahara och situationen liknar den i Israel, men det skrivs inget om det i media och det tycker jag är dåligt.

 

Matilda har stora visioner och många idéer och vi på Prima planerar att följa Matilda och hennes väg till riksdagen under året.

Kan du inte vänta så länge, hittar du det senaste om Matilda på Facebook.

 


cecilia.bylund@skola.gavle.se


josefine.lande@skola.gavle.se

Mer läsning

Annons