Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matnyttigt

/
  • Ordkunskap. Chokladtryffeln har samma språkliga ursprung som sjukdomen tuberkulos (båda bildar små svulster…). Låter gott?

Annons

Melitta Benz var en fiffig hemmafru i Dresden som år 1908 borrade hål i en mässingsburk, la i ett läskpapper och därmed uppfann kaffefiltret. En global koncern blev född. Men intresset för att använda Melitta som dopnamn på nya små flickebarn kunde väl anses förbrukat.

Var vanliga ord kommer ifrån tänker vi knappast på när vi brygger kaffe eller steker en raggmunk. Men det är roligt att veta. I boken ”Kulinariska ord” (Historiska media förlag) av Olle Bergman ryms köksspråket, från absint till äpple.

Han håller en lättsam men kunnig ton och noterar även pikanta detaljer – som att William Banting, engelsmannen som gav lågkaloridieten ett namn, till yrket var begravningsentreprenör.

Sen kan man förstås gott äta godis utan att veta att pralinen ursprungligen skapades i marskalken Praslins hushåll. Eller att salmiak har språkliga rötter i en egyptisk oas. Men visst måste det ligga något gudomligt rättvist i att ordet tårta sannolikt är besläktat med tortyr.

BJ

Mer läsning

Annons