Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats gröna åk tävlade mot Messing

Göransson Arena fylldes av industri- och teknikintresserade företagare och besökare när Företagarforum öppnade portarna i går.

Annons

– Vi är framför allt här för att visa vad vårt företag kan göra för andra företag, säger Håkan Törnqvist som styrde Gävle containerterminal från Göransson Arenas mässgolv i går.

Företagarforum öppnades av de tre landshövdingarna, men den före detta politikern och nu egna företagaren Ulrica Messing lockade desto fler lyssnare till den stora scenen.

Hon uppmanade besökarna att våga misslyckas, och lyckas.

– Det känns som om man har lite dåligt självförtroende på bruksorter. Man vågar inte riktigt satsa på att starta eget, för tänk om det inte skulle gå vägen, säger hon och fortsätter:

– Men man måste våga misslyckas för att komma någon vart. Och man lär sig mycket på vägen, säger hon.

Äventyrsservice

Sandvikenföretaget Äventyrsservice satsade på att vara störst – och visst lyckades de.

– Vi sticker verkligen ut, konstaterar Mattias Falk och visar runt i en enorm kåta som inretts med renfällar och mysig dukning kring robusta träbord.

Maria Dahlqvist, som driver inredningsbutiken Önska och är nybörjare i mässammanhang satsade på mysig stämning.

– När vi kom var alla färdiga med pyntandet så vi har rusat omkring här på morgonen och piffat till vår monter, berättar hon.

I hennes monter har julen tjuvstartat. En vit jultomte med tillhörande pyntad gran välkomnar in besökarna.

I en av de lite mer avancerade montrarna sitter Håkan Törnqvist och kollegan Fredrik Rönnqvist, från Gäve containercentral, och arbetar framför flera stora tv-skärmar. På skärmarna flyttas containrar omkring och en skärm visar ett fartyg som precis kommit till Gävle Hamn.

– Vi jobbar faktiskt på riktigt, säger Håkan Törnqvist och kollar av mejlen lite snabbt.

Ska jobba alla tre dagar

– Vi har flyttat vår central hit och vill visa för de andra utställarna hur vi arbetar, säger Håkan Törnqvist och berättar att de kommer att jobba från mässan alla tre dagarna – även under lördagen.

Miljövänligt och ekologiskt är inne. I alla montrar finns grönt tänkande – på ett eller annat sätt.

– 2‑800 hästkrafter, det du! Men den går på methanol så den är hyfsat miljövänlig, säger SM- och EM- vinnaren i dragracing, Mats Eriksson, och visar upp sin knallgröna bil 56 Crown Vicky.

Bilen tillhör Triple Steelixs monter och Mats Eriksson berättar att han just startat ett samarbete för att bygga dragracingbilar med hjälp av stål från SSAB.