Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattis fett har blivit muskler

Matti Lappi har gått från noll till fem träningspass i veckan. Fyra månader senare har fettet runnit av honom och ersatts av muskler, mycket tack vare pepp och stöd från en personlig tränare.

I september bestämde sig hans arbetsgivare Länsstyrelsen för att satsa på medarbetarnas hälsa med hjälp av personliga tränare.

Tretton lyckliga fick chansen.

– Tidigare har vi gjort mer traditionella hälsoundersökningar, men det har väl inte gett så mycket. Det blir mer tryck med en personlig tränare, säger Länsstyrelsens personalchef Folke Flomyhr.

I går var det dags för uppföljning, och slitet har gett resultat för personalen. På fyra månader har handläggaren Matti Lappi minskat sitt kroppsfett, sitt midjemått och förbättrat sin kondition.

– Jag mår otroligt mycket bättre och det har varit väldigt motiverande att träna med en personlig tränare, säger han.

Det är vatten- och gymträning som långsamt har byggt upp musklerna.

Träning har han inte sysslat med på femton år, men nu avverkar han inte mindre än fem pass i veckan. Och även om projektet nu avslutas, fortsätter träningsflitens lampa att lysa.

– Jag kommer i alla fall att köra tre pass per vecka, säger han.

Hälsosatsningen har genomförts med hjälp av Fjärran Höjderbadet och studenter från Högskolan i Gävle som utbildar sig till personliga tränare.

Olof Flemström har jobbat med att coacha och peppa Matti Lappi.

– Matti har haft en otrolig utveckling. Han är väldigt tävlingsinriktad och positiv vilket har hjälpt mycket, säger han.

Hans tips för den som vill komma igång är att sätta upp ett tydligt mål och sedan stegra träningen försiktigt för att nå dit.

Och för varje målsnöre man passerar, krävs såklart en belöning. Men glöm godis och chips.

– Jag har stegräknare på mig varje dag, och för varje dag jag kommer upp i 12 000 steg unnar jag mig ett ostron på fredagen, säger han.