Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maud och Littorin

Annons

Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen kommer arbetslösheten att öka till 9 procent valåret 2010, men redan nu ökar den snabbt. Många av de som hamnar i arbetslöshet har dessutom lämnat a-kassan.

Finanskrisen och lågkonjunkturen har hunnit ifatt regeringens arbetsmarknadspolitik och näringspolitik.

Segregationen och klasskillnaderna har ökat i Sverige sedan alliansregeringen kom till makten. medan det är en politik för minskade samhällsklyftor och en rättvisare välfärd som människor efterfrågar. Något program för att möta en jobbkris är inte skönjbar.

Banker kan regeringen stödja liksom bilindustrin, men att stödja alla dem som varslats om uppsägning har man inget program för.

Näringsminister Maud Olofsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har det tyngsta ansvaret för regeringens stillasittande och avvaktande. Det pratas en hel del, men det är ytterst lite verkstad. Enligt Maud Olofsson måste man avvakta utvecklingen. För andra är utvecklingen tydlig; allt fler förlorar jobben. Gör något!

Jobbkrisen har nu också på allvar nått offentlig sektor. Karolinska sjukhuset i Stockholm varslade på onsdagen 900 anställda om uppsägning. Vad händer med vård, omsorg och skola när landsting och kommuner tvingas spara medan regeringens ansvariga sitter i orört bo?

Annat ljud i skällan var det när regeringen tillträdde. Då rusade den svenska ekonomin uppåt. Regeringen såg inte något slut på de goda tiderna. Högeralliansens kunde stoltsera med låga arbetslöshetssiffror och goda tider för alla. Inte beroende på den egna politiken utan på en het högkonjunktur.

Människors grundtrygghet finns däremot inte på dagordningen.

Inkomstbortfallsprincipen har hamnat på högeralliansens sophög.

Envetet dunkar man huvudet i en arbetslinje som sedan länge krackelerat.

Världsekonomin går mot nolltillväxt och recession. Vårt eget Konjunkturinstitut (KI) förutspår nolltillväxt 2009 och svag tillväxt 2010.

Statens stora överskott kommer snabbt att förändras i underskott.

Enligt Riksgälden väntas underskottet bli omkring 23 miljarder kronor 2009. Något optimistiskt tror bedömare. För 2010 minst 35 miljarder kronor. Mot den bakgrunden måste staten låna upp 120 miljarder för de två kommande åren. Hittills stabila statsfinanser har redan förskingrats.

Samtidigt ökar antalet varsel snabbare och brantare än vad Arbetsförmedlingen räknat med. Med drygt 60 000 människor varslade under tredje kvartalet förra året och varslen som fortsätter nu i januari är vi snart i nivå med 1990-talets arbetslöshetskris.

Enligt KI kommer minst 100 000 jobb att försvinna innevarande år.

Dystert så det räcker.

Mer läsning

Annons