Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Max Payne

Max Payne
Regi: John Moore
Med: Mark Wahlberg, Mila Kunis, Beau Bridges med flera.
Filmstaden, Gävle

Dataspelet Max Payne sägs vara inspirerat av film noir och nu har dataspelet i sin tur inspirerat en film. Detta dataspels scenografi har för övrigt även inspirerat bildkonstnärer. Som i sin tur kommer att inspirera, ja inte vet jag. Inredningsarkitekter kanske? Eller vädret? Det är råkallt i Max Paynes New York men skitsnygga miljöer och belysning.

Men allt flyter ju ihop numera. Spel, filmer, tv, reklam. Och produkter genererar produkter. Max Payne på bio är generande nog samma sorts spinoff-effekt som ungarnas Byggare Bob-dockor.

Ett dataspel med bra handling kan vara väldigt likt en film. Utan att därför fungera som film. Exempel: Lara Croft, Final fantasy. Smärtsamt besked, ”Max Payne” är ännu ett.

Hjälten är en polis som galen av sorg jagar sin frus mördare. Jag förmodar att Mark Wahlbergs tunga gestalt motsvarar förväntningarna.

Jag kan föreställa mig att hela stämningen i kyliga nattgator med dalande snöflingor är alldeles precis rätt. Det är fondtapeter man vill ta med sig hem.

Men det är inget originellt med kulregn i slowmotion.