Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maxi Ica säger nej till fyrverkerier

Maxi Ica i Hemlingby skippar nyårsfyrverkerierna i år. Butiken är en av flera i kedjan som har bestämt sig för att inte sälja några raketer.

– Vi avstår på grund av miljö och säkerhet, säger Marcus Forsberg på Maxi Ica.

Ica har gett alla sina handlare som har Maxi-butiker i landet möjligheten att avstå från att sälja fyrverkerier i år. Många, bland annat Gävle och Uppsala, har nappat på erbjudandet.

– Diskussionen var uppe redan förra året, men då valde vi att sälja, säger Marcus Forsberg, butikschef för sortimentet utöver maten på Maxi Ica i Hemlingby.

Skälen till att man avstår raketerna i år är flera. Fyrverkerierna innehåller miljöfarliga ämnen och släpper ifrån sig växthusgaser när de skjuts iväg, de bidrar till ökad nedskräpning och hundratals personer runt om i landet skadar sig varje år på dem.

– Vi har fått flera önskemål från kunder som berättar att många gör sig illa på fyrverkerierna. Därför tycker vi inte att det är värt att sälja, säger Marcus Forsberg.

Nyårsfyrverkerierna brukar normalt ställas ut i butiken någon gång under mellandagarna och än så länge är det inga kunder som har märkt av den nya policyn.

– Det är ingen som har frågat efter fyrverkerier än, men jag kan tänka mig att det både blir positiva och negativa reaktioner, säger Marcus Forsberg.

Konkurrenten Coop Forum i Valbo har däremot bestämt sig för att sälja nyårsfyrverkerier i år, precis som förra året. Kontraktet med ett externt företag som sköter försäljningen med egen personal blev klart i går och fyrverkerierna går att köpa från och med lördag 27 december.

Renathe Wallén, säljchef på Coop Forums specialavdelning, har dock förståelse för Maxi Icas beslut att inte sälja, men tror att de kunder som vill ha fyrverkerier får tag i det ändå.

– Vi skulle inte tjata för att få sälja, men gör det för att det här företaget kontaktade oss. Vi ser det som en service till kunderna att de kan handla fyrverkerier samtidigt som de handlar mat, säger hon.

På Maxi Ica i Sandviken var ingen av cheferna på plats när Arbetarbladet i går kontaktade butiken.