Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maxida Märak gör album med Torsåkers Downhill Bluegrass Band

Tillsammans med Downhill Bluegrass Band hittar samiska sångerskan Maxida Märak gemensamma beröringspunkter mellan Appalacherna och Sápmi.

Samarbetet mellan Maxida Märak och Downhill Bluegrass Band, med rötterna i Torsåker och Avesta, började för två år sedan, i samband med att Märak under en turné framförde Steve Earles låt "The mountain" ensam med gitarren. Med på turnén fanns Downhills kontrabasist Kajsa Kjellgren Westin.

– Låten var så aktuell under tiden för det hade just börjat pratas om gruvan i Gallok. Kajsa sa att vi måste göra något tillsammans med den eftersom det är en bluegrasslåt. Vi gjorde en singel och den blev jättestor i Sápmi. Det blev kamplåtar, kan man säga, eftersom vi hela tiden utsätts för den här exploateringen av gruvbolagen, berättar hon.

Projektet att göra ett album har dragit ut på tiden på grund av geografiska avstånd, andra uppdrag och mammaledighet.

– Vi kände att det var bättre att låta det ta sin tid så att det blev bra istället för att stressa på någonting som vi inte blev helt nöjda med.

På skivan "Mountain songs and other stories" växlar Maxida Märak mellan engelska och samiska. Processen att förena språken har inte varit okomplicerad.

– Jojken är en tonsatt känsla; den behöver inte ha någon bestämd rytm och det finns inga upplägg för vers, refräng. Ska man göra den i takt till musiken är det lätt att lalla iväg.

– När man översätter det engelska språket till lulesamiska får man verkligen tänka om helt och hållet för grammatiken är helt olika. Det är en konst att hitta det där utan att det låter konstlat.

Tematiskt visar skivan upp klara beröringspunkter mellan Sápmi och Appalacherna, inte minst vad gäller förhållandet till marken och hur den hotas av gruvnäringen.

– Där bodde också folk ingen egentligen tog hänsyn till innan bolagen insåg att de kunde utnyttja marken. Det är intressant att se hur samhällsproblem som vi tror är interna inte är det. Det var därför jag gjorde en cover på "The mountain". Det var precis som om han hade skrivit om mina marker.

Till vardags ägnar sig dock Maxida Märak åt helt annan musik.

– Egentligen är jag hiphopproducent. Det är väldigt intressant att leka utanför sin genre. Det tror jag ändå hörs, att jag inte försöker vara någon bluegrassångerska utan jag är bara Maxida som älskar de här låtarna.

Fotnot: Gallok är det samiska namnet för Kallak, en plats i Jokkmokks kommun där det har stått en strid kring de provsprängningar som bedrivits.

YOUTUBE: Se mer av Maxida Märkad och Torsåkers Downhill Bluegrass Band här:

"The Mountain" Maxida Märak & Downhill Bluegrass Band

På Jokkmokk Wintermarket

Maxida Märak & Aki med King Fari Band

Kampsång mot gruvan

Gärisar har samma regler

Maxida Märak m. Mitt största fan - Lydmar hotell