Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maxim Grigoriev fick debutantpriset

Årets mottagare av Borås Tidnings debutantpris blev Maxim Grigoriev. Det är en prestigefylld och uppmärksammad litterär utmärkelse som han får, på hela 100 000 kronor – landets största debutantpris.

Maxim Grigoriev belönas för novellsamlingen "Städer" som utkom i början av förra året. Arbetarbladets kritiker berömde författarens berättartekniska skicklighet, i sin recension.

– "Städer" är en strålande debut, språkligt mogen och sorgset melankolisk, säger Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist i ett uttalande.

Maxim Grigoriev mottog priset på torsdagskvällen. I motiveringen sägs att han "livfullt gestaltar mänsklig värme och kyla och visar hur stark fiktionens kraft kan vara".

I novellerna är en rad metropoler och mindre orter spelplats. Urbana miljöer där Grigorievs personer driver runt och han följer dem som en skugga. Novellerna har inte alltid en huvudperson och ger snarare flyktiga bilder av just städerna och dess invånare, än berättar ett händelseförlopp. Temat är egentligen existentiellt.

”Han arbetar med stor sinnlig precision”, konstaterade Arbetarbladets recensent Dan Sjögren.

– Jag tror inte på tydliga historier. Jag kan inte skriva dem. De låter bara förljugna. Jag tar bort allt i texten som inte känns ärligt och då kanske det bara finns en miljöbeskrivning kvar. Då får det vara så, säger Maxim Grigoriev själv i en intervju i Borås Tidning.

Han är född i Moskva, uppvuxen i Stockholm och bor i Porto och Paris.

– Jag dras till städer – och hatar naturen. Jag vantrivs där, blir bara rädd. Hatar djur, framförallt mygg. Det finns så mycket sjukdomar och sånt.

*

LÄS VÅR RECENSION HÄR:

http://www.arbetarbladet.se/kultur/bocker/urban-debutant-flanerar-noggrant-och-precist