Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mc-jackan visar vägen

/
  • Tracy Hammond, professor på Texas A&M University, visar insidan av mc-jackan. Sensorerna vid höger och vänster skulderblad vibrerar för att tala om åt vilket håll motorcyklisten ska köra.
  • Inuti den lilla mjukisdjursräven finns vibrerande sensorer som styrs via telefonen eller läsplattan. Räven är tänkt att användas av barn till exempel som en utveckling av leken kurragömma.

Det vibrerar till vid Fredrik Anderssons vänstra skulderblad och han svänger vänster, efter en stund vibrerar det vid hans högra skulderblad och han tar höger.

Annons

Fredrik Andersson, student vid IT-GIS-programmet på högskolan i Gävle, är fjärrstyrd av Tracy Hammond, professor på Texas A&M University. Hon är världsledande forskare inom smart teknik som kan underlätta vår vardag.

Det är organisationen Future position X som har bjudit in Tracy Hammond till Gävle för att få chansen att ta del av hennes senaste forskning och skapa samarbete.

Jackan som Fredrik Andersson får prova är tänkt att bäras av motorcyklister och användas i stället för en vanlig GPS. Genom en app i telefonen eller läsplattan anger du vart du ska sedan styr jackan, uppkopplad mot Google maps dig till rätt plats.

De första som testade Tracy Hammonds uppfinning var amerikanska militärer som behöver ett ljudlöst sätt att kommunicera på. Den väst som de testade har sedan anpassats för att passa motorcyklister som behöver hjälp med vägbeskrivning utan att tappa fokus på körningen.

Tracy Hammond och hennes pojkvän är motorcyklister och de har testat mc-jackorna längs vägarna i Texas.

– Det fungerar jättebra och är väldigt praktiskt. Man behöver inte stanna eller tappa fokus för att försöka kolla på sin telefon vart man ska, säger hon.

Förutom den vibrerande västen och mc-jackan har Tracy Hammond utvecklat sensorer som kan användas inom sport och lek som sätts i textilier eller i form av klockor eller armband. Hon visar upp ett litet mjukisdjur, en räv med en dragkedja på ryggen och ett armband på magen. Inuti räven finns vibrerande sensorer som på samma sätt som västen styrs via telefonen eller läsplattan.

Räven är tänkt att användas av barn till exempel som en utveckling av leken kurragömma. Barnet har räven på armen eller vristen och den vibrerar mer och mer ju närmare gömstället barnet kommer.

– Barnen tycker det här är jättekul. Vi testade leken med och utan räven och de ville leka mycket längre tid när de fick ha räven på sig än när de lekte den traditionella leken, berättar Tracy Hammond.

Annons