Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med alliansen blir både rut och rot kvar

Annons

Er debattartikel säger mycket om hur ni socialdemokrater ser på arbete. Ni skriver att ni vill förstärka rot men berättar inte att rot bara ska vara en konjunkturåtgärd och inom kort tas bort. Men mer anmärkningsvärt är att ni vill satsa på rot-avdraget. Det ska under något år fördjupas och utökas till hyresrätter för att det är så viktigt att byggnadsarbetare får jobb. Det är dessutom fint att sätta in nya fönster. Rut-avdraget ska däremot  avskaffas omedelbart. Att putsa fönster är inte lika fi nt i er värld.

Många  socialdemokrater beskriver det som ”pigjobb”, och avdraget för hushållsnära tjänster är ett ”pigavdrag”. Mona Sahlin gick än längre när hon häromdagen i Expressen jämförde avdraget för hushållsnära tjänster med att subventionera köp av pizza. Om en pizza  kostade en krona vore det väl inte så konstigt, säger Mona, om folk köper fl er pizzor! 

Hon kan väl föreslå Ylva Johansson och alla andra i partitoppen som själva
använder avdraget att de lika gärna kunde köpa pizza för pengarna. Detta visar vilken syn ni har på de 11 400 nystartade företag som erbjuder hjälp till småbarnsfamiljer att få vardagen att gå ihop och stöd till äldre med städning. Pigor kallar socialdemokraterna dessa vardagens hjältar och hjältinnor. Avdraget för hushållsnära tjänster har blivit en succé, 240 000 köper i dag tjänster.

Det har lett till att tusentals arbetslösa fått arbete. Enligt Konjunkturinstitutet kommer rut inte att kosta staten något då 10 000 arbetslösa  har nyanställts. Vinsterna skulle då ligga i att svarta jobb omvandlats till vita, att arbetslösa kommit in på arbetsmarknaden med pensionspoäng, sjukförsäkring och arbetarskydd samt att kunderna får städning och barnpassning. Beskeden från er är  klara. Rot för fi na byggjobb byggs ut och tas sen bort. Rut för det ni kallar pigjobb avskaffas.

Resultatet blir att tusentals, framför allt kvinnor, blir arbetslösa. Tusentals, ofta av kvinnor startade, företag läggs ner. De flesta barnfamiljer och äldre har inte råd att köpa tjänsterna. Det är bara den som har en månadslön på 65 000 kronor eller mer  som kan jobba en timme extra för att fi nansiera en timmes hushållsnära tjänst. Vinner Alliansen valet fortsätter hus-avdragen, både rot och rut, att vara permanenta.

Anders W Jonsson (C)
riksdagskandidat

Mer läsning

Annons