Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med ärligheten som värdegrund

Annons

Mycket märkliga utspel kommer så här i valtider. Vad som är sant eller inte sant verkar mindre viktigt. För vissa. Målsättningen med politiskt arbete måste alltid vara att sätta individen i centrum. Då fordras inte bara ett ärligt uppsåt utan också att man håller sig till sanningar.

Oppositionen i landstinget presenterade häromdagen hur man vill utveckla verksamheten vid Gävle sjukhus. Detta genom ett omfattande investeringsprogram och utan att ange prisbild. Det som är presenterat är områden där C/S/Mp majoriteten redan har tagit initiativ. Glädjande kan det te sig att oppositionspartierna önskar framträda och visa den stora enighet de ställer till majoritetens arbete. För framtiden måste det för våra invånare vara tryggt med denna stora enighet.

Det gamla och helt utdömda patienthotellet är rivet. För tillfället upprätthålls den funktionen från ett hotell i centrala Gävle på ett uppskattat sätt. Samtidigt lägger vi fast hur vårt kommande patienthotell skall se ut. Vi söker speciellt kunskap från patienthotellet i Karlstad som kan ses som en lyckad logistisk kedja till även akuten. Här ingår naturligtvis också frågan om driften. Avskrivningstiden för monumentala byggnader är 50 år. Så det gäller att göra rätt! Det här ärendet kommer upp och redovisas på nästa landstingsstyrelse – som oppositionen väl känner till.

Akutmottagningens utveckling kan alltså vara en fråga som har mycket av sin lösning i samband med hur arbetet med patienthotellet framskrider.

Hospicefrågan utreds för närvarande av disvisionschefen Kjell Norman. Vi har bland annat kunskapat oss på hospicevården i Sundsvall. Vissa delar framstår där som ha varit av största betydelse. Tillskapandet och driften i en speciell stiftelse som tagits fram av några ambitiösa läkare och sköterskor. Där avtal sedan skrivits med landsting och kommuner. Den formen har underlättat för verksamhet och verksamhetsförändringar. Man beräknar där att det behövs en plats per 20.000 invånare. Och för en rimlig ekonomi fordras det 11-12 patienter. Vårt län har 275.000 invånare! Avskildhet och naturskön miljö är avgörande för hur vården upplevs. En till två mil från ett akutsjukhus är ett rimligt avstånd.

Parkeringskapaciteten och logistiken för att det löses på bästa sätt är också framme till ett näraliggande beslut. Även här måste vi tänka med framförhållning.

Ett av de utvecklingsområden som oppositionen ”glömde” var arbetet för ett kardiologiskt interventionscentrum. För ökad patientsäkerhet, kvalitet och effektivare omhändertagande.

Allt som finns nedtecknat känner Samverkan Gävleborg väl till men generar sig inte att presentera på en presskonferens. Rubriken torde vara given; Hur man slår in öppna dörrar!


Carl-Ewert Ohlsson

Mer läsning

Annons