Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med doft av dumplings och dekadens

/

Shanghai är i dag en av världens mest spännande städer. Men charmen ligger inte i skyskrapornas skinande stål, utan i att de samsas så bra med stadens fint bevarade områden.

Annons

Här kan man fortfarande känna stämningen från mellankrigstidens svunna dekadens, då Shanghai ännu styrdes av västmakterna. Och så är ju staden ett riktigt shoppingparadis.
- Mr, vad vill ni ha? Paul Smith-skjortor eller Pierre Cardin. Mr! Kom med mig, kom - vi har allt!
Xue Liu är en av alla dessa inkastare som stryker omkring på Taobaomarknaden, den i mitt tycke allra bästa för både kopior och trendigt ungdomsmode. Man får sällan gå i fred bland de hundratals affärerna i flera våningsplan. De flesta tycks dock hitta det de söker (eller det de inte ens visste att de ville ha förrän de kom hit) för påsarna ser välfyllda ut när de lämnar stället.

Shanghai var en obetydlig stad i kejserliga Kina fram till att britterna på 1800-talet tvingade landet att öppna flera hamnar för handel och då också tog över Shanghai tillsammans med andra västmakter. Längs paradgatan The Bund, som förra året fick ett nytt fint promenadstråk precis vid floden med vy över Pudongsidans alla skyskrapor, fanns det då förbudsskyltar mot kineser och hundar.

Levande nöjesliv
Mellan världskrigen var Shanghai en syndig nöjesmetropol som badade i pengar. Men japansk ockupation och Maos maktövertagande 1949 gjorde slut på allt. Härifrån kom kulturrevolutionens mest fanatiska anhängare. När Kina på 1980-talet började gå mot en kapitalistisk enpartistat hängde så Shanghai snabbt på.
Bankpalatsen och de forna handelshusen blev kommunistiska kontor och fick stå kvar längs The Bund. I dag har fasaderna snyggats till och här finns nu i stället för byråkrater några av Shanghais hetaste klubbar och restauranger och flera av de mest exklusiva modeaffärerna.

Prunkande trädgårdar

De uppenbara sevärdheterna i stan är få, charmen finner man bäst genom att promenera - allra helst på våren då alla träd blommar. Vi möter traditionellt vardagsliv, botaniserar på lokala matmarknader och kollar in kortspelande män och kvinnorna i pyjamas - en vanlig klädsel som ogillas av myndigheterna - som precis som förr hänger tvätt i träden eller på elledningarna ovan gatorna.

Många av de äldre hus som står kvar kommer att vara rivna om fem år. Men än lever stadens sköna mix av kolonialtid och hypermodernt Östasien. Charmigast är The Old French Concession, den före detta franska stadsdelen med sina trädkantade gator och många kolonialvillor omgivna av prunkande trädgårdar. Men trakten runt Renminparken är också fin med sin blandning av skyskrapor från stadens olika tidsepoker. De från 30-talet går i art deco-stil medan de nya ofta har hotell högst upp, krönta av en skön skybar. Härifrån kan du njuta av utsikten till priset av en öl - bäst precis när mörkret sänker sig och glittret tänds.

Men även i ett shoppingmecka sitter en dos kultur bra: Shanghai Art Museum har ofta intressanta utställningar. I de ombyggda lagerlokalerna längs Suzhofloden huserar nya konstnärer och vill man få en dos av kommunistårens propaganda är ett besök på det privatägda Propaganda Poster Art Center ett måste.

Johan Öberg/TT Spektra
feature@ttspektra.se

Mer läsning

Annons