Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med öga för det magiska

Kronjuvelerna som sändes på SVT i början på januari är något av det bästa jag sett.

Det är som de mest fantastiska bladvändarböckerna som man kommer över några gånger i livet. De där böckerna som det inte går att lägga från sig, sluta läsa, slita sig från.

Regissören Ella Lemhagen har tillsammans med och efter Carina Dahls romaner ”Familjelyckan” och ”Det stora svenska vemodet” skapat ”Kronjuvelerna” som en magisk tv-serie där de löst upp tid och rum, normer och verklighet och vävt ihop det med storartade drömmar.

Ella Lemhagen som tidigare har gjort bland annat ”Tsatsiki, morsan och polisen”, ”Tur och retur” och ”Patrik 1,5”, har ett öga för att bryta mot normer, skildra det avvikande och magiska utan värdering.

Innan jag såg ”Kronjuvelerna” gillade jag regissören Ella Lemhagen. Men nu, efter att ha sett den utökade tv-versionen av filmen älskar jag henne. Eller, ja, i alla fall nästan.

Men allt är inte ljuvt i berättelsen, knappt något alls, trots den magiska känslan. I stället skildras makt och övergrepp, ensamhet och sorg närgående och skoningslöst. Liksom kärlek, längtan och samhörighet. Allt inramat i fantastisk scenografi och en annorlunda, tidlös kostym.

Se ”Kronjuvelerna” för Loa Falkman som fullfjädrad tyrann, för Alicia Wikander och Björn Gustafsson, för estetiken, kläderna, ljuset, den magiska berättelsen. Och för att berättarrösten är som könlös.

För att det är så lätt att bryta stereotypa roller kring kön, för att det är så här alla filmer borde vara.

Och för sälarna under vattnet.

För innerligheten, elakheten, utsattheten och kärleken.

För Jesper Lindberger och hans trasiga cyklop. Noah Byström och hans fantastiska ansiktsuttryck.

För hur tiden stannar när Bill Skarsgård kastar nycklarna och Jesper förstår.

Och för hur Alicias hår rör sig i vattnet när hon står utanför det utbrända huset.

Det är bara att se. Och gråta.

Den utökade tv-versionen ligger kvar på SVTplay till och med 4 februari.

”Kronjuvelerna” finns också som film att hyra, då i en kortare version. Extra bonus är att man kan läsa om tillblivelsen av produktionerna i Carina Dahls egen blogg (carinadahl.com). Från det att hon pratade om det för första gången med en dåvarande producent på SVT till de slutgiltiga produktionerna: ”Jag är född med den här historien inom mej, jag har alltid vetat att den ska berättas, att jag kommer berätta den, men inte hur lång den skulle bli eller i vilket format den skulle återges. Och så blev det till slut både två böcker, en tv-serie och en långfilm!”

Ellen Landberg