Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medan krisen fortsätter

Det är ett stort svart hål som öppnat sig. Så beskriver en av de många finansanalytiker som tänkt till om finanskrisen och den galopperande lågkonjunkturen.

Annons

Det som för bara några månader sedan beskrevs som en måttlig konjunkturavmattning av alliansregeringen och finansminister Anders Borg, har i finanskrisens spår utvecklats till fritt fall.

Varslen sveper över landet. Minst 45 000 personer har varslats om uppsägning sedan september, och varslen bara fortsätter. Det är tydligen lång väg innan vi kommit till botten. Allt medan människor håller igen och hoppas på en vändning. Men det går inte att leva på hoppet.

Allt medan lågkonjunkturen fördjupas. Den som först slog till mot fordonsindustrin och dess underleverantörer har dragit in både över tillverkningsindustrin i stort och inte minst inom byggsektorn som tvärbromsat.

I förlängningen kommer handeln och tjänstesektorn att drabbas. Även inom kommuner och landsting ser man om sitt hus. Pengarna räcker inte till. Risken för uppsägningar ökar från dag till dag.

Vittnesbörden om finanskrisen är många:

”Situationen börjar bli jämförbar med den under 1990-talskrisen”, sade Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericsson för ett par veckor sedan. Sedan dess har raset bara fortsatt och i allt högre tempo. 1990-talets kris kan bli småpotatis innan den vi nu upplever nått sin botten.

De konjunkturrapporter som presenterats de senaste veckorna från LO till Svenskt näringsliv och Konjunkturinstitutet talar om negativ tillväxt för 2009. Recession, det vill säga negativ tillväxt. Vi hamnar på minus. Därför kan vi räkna med fortsatt en fortsatt växande arbetslöshet. Kanske upp mot 10 procent.

Att prognoser snabbt kan smulas sönder är inte minst regeringens budget ett bevis på. Den låstes i augusti. Presenterades i september och är nu bara ett minne blott utom i regeringskretsen, där man ständigt hänvisar till den kraftfulla budget som ska kunna råda bot på både konjunkturnedgång och varsel. Numer tror inte ens finansminister Anders Borg på sina egna siffror.

När budgeten lades fram hade finanskrisen ännu inte exploderat, börsen inte upplevt någon svart vecka. Nu finns de i ett radband. Anders Borg beskrev framtiden som något dyster, men inte oroande. Den svenska ekonomin stod stark. Tillväxten för 2009 skulle bli acceptabla 1,3 procent. Valåret 2010 skulle bli vändningen. Från dystert till viss eufori. Nu handlar 2009 om negativ tillväxt och ingen vågar sia om vad som ska hända 2010. Bäst så.

En budget som mist sin verklighetsförankring hör självfallet hemma i papperskorgen, men sittande regering håller fast vid något som var passé redan i slutet på september.

Mer läsning

Annons