Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medborgargardet Soldiers of Odin sprider sig till Gävle

Medborgargardet Soldiers of Odin håller på att etablera sig i Gävle. En grupp har bildats för Gävleborgs län, och en 42-årig man som beskrivs som en av fem ledare skriver på sin Facebook-sida att "snart kör vi vandringar".

Soldiers of Odin är ett nätverk av medborgargarden. Gruppen startade i höstas av en finsk nazist, och har sedan dess spridits till flera platser i Sverige. En granskning av stiftelsen Expo har visat att den är organiserad likt kriminella motorcykelgäng. Nu finns en lokalgrupp i Gävleborg.

Arbetarbladet har tagit del av uppgifter från Soldiers of Odin Gävleborgs slutna Facebook-grupp. Där står det att det finns fem fullvärdiga ledare i Gävleborg. Alla är män och minst tre är dömda för brott.

LÄS MER: Soldiers of Odin planerar vandring i Gävle på lördag

En av ledarna är en 42-årig Gävlebo, som på sin Facebooksida har skrivit att "snart kör vi vandringar". På sin sida delar mannen material från högerextrema sajter som Avpixlat och Fria Tider.

I en kommentar till en artikel mannen delar från sajten Nyheter Idag skriver han att "Förr avrättades landsförrädare vi borde kanske börja igen. Reinfeldt, svetsarn. O Mona muslim borde vara först på galgbacken".

Han har även spridit en av Arbetarbladets artiklar gällande fartyget som kan bli flyktingboende i Norrsundet. Där har han låtit en av sina Facebook-vänner kommentera att "det brinner för lite".

Arbetarbladet har varit i kontakt med mannen, som hänvisar alla frågor, även gällande sin egen Facebook-aktivitet, till Mikael Johansson, nationell talesperson för Soldiers of Odin.

Bland ledarna i Gävleborg finns även en 27-årig man från Gävle som är dömd för misshandel efter att ha slagit sin ex-flickvän och en 31-årig man från Söderhamn som är dömd för rattfylleri.

Utöver ledarna finns åtta personer som beskrivs som fullvärdiga medlemmar, sju män och en kvinna. Minst fem är dömda för brott, bland annat misshandel, narkotikabrott och stöld.

Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen i Gävleborg, vill inte kommentera Soldiers of Odin vid namn.

– Jag har bara följt en gruppering som jag tycker man lär ifrågasätta vad deras verksamhet är. Vi vill inte ha något som liknar medborgargarden ute på stadens gator och torg, säger han.

Mikael Hedström är samtidigt kritisk till mediebevakningen av gruppen.

– De vill synas och höras, och de får gratis PR för deras namn, och det är beklagligt när det här är en gruppering som man måste ifrågasätta vad deras syfte är.

Mikael Johansson, den nationella talespersonen för Soldiers of Odin, har ett förflutet i högerextrema Nationaldemokraterna, men har i flera medier förnekat att Soldiers of Odin i Sverige har kopplingar till högerextremism. När Avesta tidning frågade hur han ser på enskilda medlemmars agerande på Facebook sa han att "det är deras agerande som privatpersoner och utanför Soldiers of Odin."