Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medicinen Lyrica har gjort patienter beroende

Läkemedlet Lyrica som används vid behandling av ångest har visat sig kunna leda till missbruksproblem.

På kort tid har Läkemedelsverket fått ta emot flera anmälningar om unga personer i Gävleborg som blivit beroende.

Lyrica lanserades först som epilepsimedicin men används numera även vid behandling av smärta och ångest. Det blev snabbt populärt eftersom risken för att patienten skulle bli beroende och börja missbruka medicinen ansågs vara mycket låg.

Men nu visar det sig att medlet inte är så ofarligt som man trott.

Läkemedelsverket får in allt fler rapporter om att patienter börjat missbruka medicinen och att den blivit attraktiv i missbrukskretsar. Bara från Gävleborg har det kommit in fyra anmälningar varav tre de senaste veckorna. Samtliga rör unga personer som fått medicinen utskriven mot ångestproblem och har blivit beroende.

Ett problem som chefsläkaren inom vuxenpsykiatrin i Gävleborg känner igen.

– Vi såg ganska snabbt att det blev problem. Att patienter som fått det trappar upp dosen, att effekten avtar och att det utvecklas ett beroende, säger Mats Porath.

Läkare uppmanas nu att vara restriktiva med att skriva ut medicinen och att rapportera in alla biverkningar. Läkemedelsverket följer också utvecklingen för att se om den behöver narkotikaklassas.

– Vi har inte slutat använda det men vi är mycket mer försiktiga. För vissa fungerar det bra men vi undviker att ge det till patienter som tidigare haft problem med missbruk eller impulsivitet, säger Mats Porath.