Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mekanismernas makt styr ordval

Maria Lundin (FP) och Ann-Cathrin Larsson (FP) kommenterar Arbetarbladets ledarsida med en text om kvotering från 7 september.

Annons

Efter att ha tillbringat lördag 5 september i andrakammarsalen, Sveriges riksdag, och tagit del av Women will win, en dag arrangerad av Liberala kvinnor med en rad lysande föredragshållare blir Kalle Olssons ord och text om kvotering dels belysande men ack så bevisande av grundproblemet.

För beskriver skribenten jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och näringsminister Maud Olofsson redan i bildtexten?

Med ordet gulligt i meningen ”gjorde tidigare i år ett gulligt försök att sätta tryck på företagen” visar Olsson tydligt att han saknar djup i sin ambition att framstå som jämställd.Synd, då ansatsen var lovande.

Berit Ås, Norges första kvinnliga partiledare och kvinnan bakom beskrivandet av de fem härskarteknikerna, har på lördagen fått oss att förstå även de underliggande mekanismerna som i det här fallet så tydligt styr Kalle Olssons skrivande och ordval.

Han förminskar två kvinnliga ministrar i ett nedärvt sätt att beskriva kvinnors agerande med ordet gulligt.

Välj själv om vilket epitet i härskarteknikerna osynliggörande – förlöjligande – undanhållande av information – dubbelbestraffning – eller påförande av skuld och skam ordet gulligt passar bäst.

Har det varit män som skulle beskrivas hade ett helt annat ord valts – kraftlös eller möjligen klent – men när kvinnor förlöjligas avfärdas de som gulliga!

Det är ett politiskt ansvar att ”bryta upp låsen till styrelserummen” för kvinnor, där Bengt Westerberg på sin tid som jämställdhetsminister bland annat införde Varannan damernas och liberaler både före och efter hans tid fortsätter kampen.

Men ska vi lyckas ligger det ett ansvar hos var och en med plats i samhället att inventera sig själv i hur ord och kroppsspråk avslöjar vår inställning i jämställdheten mellan kvinna och man – så även hos journalisten.

Folkpartiet i Älvkarleyb

Mer läsning

Annons