Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mellanmjölks-programmet

Vi kan konstatera att C-ledningen fegade ur när det gäller det omdebatterade partiprogrammet. Eller med andra ord: de följer den gyllene vägen lagom.

På måndagen höll partiledare Annie Lööf en pressträff där hon presenterade partistyrelsens förslag till nytt partiprogram. Där hade de allra mest uppseendeväckande skrivningarna rensats bort. Månggifte, slopad arvsrätt, avskaffad skolplikt och plattare skatt har nu strukits.

Det något sånär spetsiga skrivningar som finns kvar handlar om miljö och företagande. Partiledningen vill se en global skatt på koldioxid, och på sikt endast tillåta försäljning av fordon som går på förnybara drivmedel. Om mindre än en generation ska Sverige bli ett samhälle med 100 procent förnybar energi är tanken. Och på en direkt fråga under pressträffen svarade Annie Lööf att detta också inbegriper en avveckling av kärnkraften. Vilket krånglar till det en del för Lööf och hennes parti, eftersom partiet för inte så länge sedan (2009) ingick en överenskommelse med övriga partier i regeringen om att tillåta att nya kärnkraftsreaktorer byggs.

För att främja företagande vill partiledningen att skatterna på arbete ska vara "globalt konkurrenskraftiga" samt att "skattebördan på jobbskapande i företag bör göras så liten som möjligt". I stället för skrivningen "plattare skatt" har partiledningen formulerat att "skatteskalan ska göras mindre brant". Vilket betyder precis samma sak, det låter bara inte lika provokativt. Det handlar alltså om ett mer pragmatiskt, mellanmjölksinspirerat program. Kanske tänker sig partiledningen att det ska ragga röster. För det är något partiet i skrivande stund är i skriande behov av.

Partiledningen är dock inte eniga i sin nya programskrivning. Flera reservationer har lämnats in, bland annat från Hanna Wagenius, ordförande i ungdomsförbundet, och Fredrick Federley, Stureplanscenterns grundare. Reservationer som bland annat handlar om att tillåta månggifte, slopa arvsrätten och en tydligare skrivning om platt skatt. Debatten i partiet kommer av allt att döma att fortsätta fram tills dess att det nya programmet ska klubbas under extrastämman i slutet av mars.

Trots den digra uppmärksamheten som Centerpartiet fått i samband med det nya partiprogrammet ser det inte ut att lyfta i opinionen. Sifos senaste mätning (14 februari 2013) ger partiet 3,6 procent av opinionen. Under riksdagsspärren alltså. Det lutar allt mer åt att Annie Lööf och hennes parti blir ett sänke för alliansregeringen i valet 2014. Något undertecknad inte skulle sörja alldeles för mycket.