Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Men politikerna har inte bestämt sig

Rivning av den gamla läktaren finns med som ett alternativ i kommunens programförslag. Politikerna har ännu inte tagit ställning till hur de vill ha det.


Enligt uppgift kan pengarna vid en försäljning av Konserthuset användas till bygge av nytt stadsbibliotek.

Kommunens utredningar om hur mycket exploatering området runt Strömvallen och Konserthuset tål och hur trafik- och säkerhetsfrågor ska lösas har pågått sedan i vintras. Nu har resultatet från utredningarna bakats ihop till ett så kallat programförslag över området som även innehåller några olika alternativ på vad som kan göras med den nuvarande arenan.

I går presenterades programmet för politikerna i kommunstyrelsens mark-, miljö- och planberedning som nu ska skicka ut det på samråd till berörda parter.

– Kommunen tycker inget än, utan ska ta in synpunkter, säger kommunstyrelsens vice ordförande Per Johansson, s.

Ett av alternativen är ett så kallat nollalternativ som innebär att inget får göras i området. Men i programmet finns även två andra alternativ, där det ena stämmer ganska väl in med byggprojektgruppens. Det innebär alltså att läktaren rivs och en helt ny fotbollsarena byggs.

– Jag vet inte än om det är en framkomlig väg, men vi är inte låsta i diskussionen och är medvetna om att det finns motstående intressen, säger Per Johansson.

Själv tycker han att projektet Strömvallen-Konserthuset är spännande och intressant och tycker att området nära centrum är bättre än till exempel i Sätra, som också har diskuterats.

– Det är en satsning på framtiden för både kulturen och idrotten i Gävle och det är jättepositivt att det inte belastar kommunens ekonomi.

Enligt uppgifter till Arbetarbladet räknar Gävle kommun med att dra in mellan 70 och 80 miljoner kronor på en försäljning av Konserthuset som blir en central del i Strömvallenprojektet. Pengarna kan användas till att bygga ett nytt stadsbibliotek. Ombyggnaden av stadsbiblioteket sker i omgångar. Etapp ett beräknas börja 2011 och då ska biblioteket byggas ut mot den intilliggande parkeringsplatsen och ska stå klart till 2013. Pengarna kan räcka till den ombyggnaden.

Men Per Johansson skrattar åt uppgifterna.

– Den diskussionen har då inte jag hört, men det är ju förstås ett intressant sätt att se saken.

Han medger att frågan om att sälja Konserthuset har varit uppe till diskussion, men hävdar att inget är bestämt.