Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men vad hände sedan?

Det hela började med att jag råkade se ett avsnitt av ”One tree hill” en söndag.

Annons

”One tree hill” är en serie som jag följde slaviskt ett tag men som jag sedan växte ifrån. Nu när jag såg det så var det som om karaktärerna helt plötsligt hade växt ifrån mig. De var inte längre High School-elever. De var liksom vuxna på något vridet sätt. Det fick mig att tänka på just det som fenomen.

Det händer i många av långkörarna, som ett sätt att fortsätta hålla igång serien även efter att den på något vis har dött ut. Det finns en del exempel som ”Beverly Hills” och ”Dawsons creek”. Men sedan har vi ju även de här extrema långkörarna som från början inte var ungdomsserier. Den jag kom att tänka på, den som jag kan relatera bäst till, är ”Lilla huset på prärien” som spelades in under en period om tio år och som gick i repris på TV3 lagom mitt i min uppväxt. Jag minns att Laura Ingalls från början var en liten flicka men som till slut blev en vuxen kvinna. Jag tycker om att gräva i saker och tänkte att jag skulle ta reda på vad som hände med skådespelarna efter att serien lades ned 1984. Vad gör de nu?

Michael Landon, som spelade pappan, dog som bekant. 1991 närmare bestämt. Innan han dog hann han med att spela några roller i tv-filmer samt en serie som han själv regisserade. Jag känner inte igen någon av dem.

Karen Grassle som spelade mamma Ingalls sågs senast i en liten roll i Wyatt Earp 1994. Annars har hon mest sysslat med teater och just nu är hon aktuell i USA i en reklam för badkar.

Melissa Gilberts som spelade Laura Ingalls har nog alla sett som den helylle, gärna kristna huvudkaraktären i några av de tv-filmer som ett tag sändes på söndagskvällarna i Kanal 5. I övrigt har hon setts i enstaka avsnitt av bland annat ”Nip/tuck” och ”7th heaven”.

Just nu spelar hon mamma Ingalls i ”Lilla huset på prärien” – musikalen. Och där är ju hennes cirkel sluten på något vis. Storasyster Mary Ingalls håller fortfarande på med skådespeleri, går på auditions som alla andra men vad det verkar, så går det så där.

Lillan Carrie Ingalls spelades av ett tvillingpar – Lindsay och Sidney Greenbush. Det verkar inte som om någon av dem är särskilt aktiv inom skådespeleri längre. Den ena ägnar sig åt personlig träning och den andra gillar hästar och designar smycken. Inte alls som tvillingarna Olsen från ”Huset fullt”, alltså. Fast om de är några benrangel förtäljer dock inte historien.

Den man egentligen är allra mest nyfiken på är ju den elaka ungen med ljust hår, hon som man, i alla fall jag, älskade att hata. Ni minns väl butiksägarens bortskämda dotter Nellie Olsen? Hon dyker fortfarande upp i roller ibland men koncentrerar sig framförallt på ideellt arbete gällande aids och utsatta barn. Hon beskriver själv att spela rollen som Nellie Olsen var som att leva med PMS i sju år.

Jag vet inte riktigt hur man ska sammanfatta informationen om vad skådespelarna sysslar med idag, men de verkar ha ett ganska hälsosamt leverne, förutom Michael Landon då. Livet går sin gilla gång, också hjältar (eller i det här fallet skådespelare) blir gamla och så vidare.

Informationen om de olika skådespelarnas leverne kommer främst från amerikanska Wikipedia och Imdb.com

Mer läsning

Annons