Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meningsfullt arbete gör arbetslivet längre

Annons

Reinfeldt motiverar sitt förslag om höjd pensionsålder med att åldringarna blir så många att pengarna i systemet inte räcker. Som vanligt kan inte en borgerlig politiker tänka sig att det går att ändra systemet . Det går att bedriva en annan fördelningspolitik. Det går att förändra skattepolitiken så att höginkomstagare betalar högre skatt. Så gjorde socialdemokraterena när de byggde välfärdspolitiken. Den byggde på solidaritet.Det är ingen nödvändighet att resa till Thailand två gånger om året eller att bo utomlands allt efter klimatförutsättningarna och att det möjliggörs med Svenska skattepengar även till de som är så lata att de inte ens kan städa själva.

Vad tror Reinfeldt att den Arabiska våren beror på. Är det inte att ledarna har samlat på sig enorma kapital medan folket är arbetslösa och svälter.Är det inte det klimatet som det borgerliga EU nu håller på att skapa. Kapitalismen har ingen lösning på problemet Borg är nog ingen finansminister i en eventuellt kommande Regering. Han har upptäckt svagheterna i den förda politiken. En höjd pensionsålder måste vara flexibel och Hälsokontrollerad. Det är inte alltid signalerna om sjukdom uppfattas av den anställde själv.

Den nu gällande ordningen innebär troligen att många avlider strax efter pensionsavgången på grund av den omställning av livet som det innebär. Många skulle leva ett bättre liv om de fick fortsätta sin verksamhet. Det där med omskolning har för M blivit ett mantra som har väldigt lite realism i sig. Det är på grund av ett intressant och meningsfullt arbete som man vill jobba längre, inte genom att sätta sig på skolbänken.

Karl Gustaf Skoog

Mer läsning

Annons