Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer än 70 läkare saknas i länet: "Det är en nedtystad katastrof"

 
Läkarkrisen på hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Mer än varannan läkartjänst på länets hälsocentraler står tom. Det saknas över 70 läkare. Primärvårdens chefsläkare Börje Svensson kallar det för "en nedtystad katastrof".

Annons

Inför intervjun har Börje Svensson tagit fram aktuella siffror över hur läkarläget i Gävleborg ser ut. Han breder ut pappren över skrivbordet på hälsocentralen i Sandviken där han jobbar. Och det är dyster läsning.

Just nu har regionens hälsocentraler läkare anställda som motsvarar 55 heltidstjänster. Samtidigt har man 70 vakanta heltider.

Det betyder att man inte ens har hälften så många läkare som man skulle behöva för att klara av att ta hand om alla patienter.

– Det finns hälsocentraler som inte har en enda fast läkare, konstaterar Börje Svensson bekymrat.

Och enligt honom är det inte mycket bättre hos de privata.

– I Gävle finns det några hälsocentraler som är fullbemannade medan andra, här i Sandviken och i Hälsingland, har i princip samma problem som vi.

Läs mer: Läkarkrisen i Gävleborg – 9 453 invånare och bara en enda fast läkare

Han kallar läkarbristen inom primärvården för en "nedtystad katastrof" i svensk sjukvård. En katastrof som pågått i decennier och där det inte tycks finnas någon bättring i sikte.

– Vi har vant oss så vid den ständigt bristande bemanningen att vi börjat betrakta det som ett normaltillstånd.

Än allvarligare blir det om man tittar på läkarnas ålder.

Då ser man att väldigt många närmar sig 65 år – om de inte redan har passerat det. Det innebär att en stor andel av allmänläkarna väntas gå i pension de kommande fem åren.

Samtidigt utbildas det inte tillräckligt många nya allmänläkare som kan ta över. Ett av skälen till det är att det inte finns tillräckligt med läkare som kan handleda och utbilda dem.

– Det blir en ond cirkel, konstaterar Börje Svensson.

Läs mer: Läkarbristen kan vara farlig - nu ska hälsocentraler i Gästrikland granskas

Hittills har hälsocentralerna hankat sig fram med hjälp av tillfälliga inhyrda läkare – en dyr och för patienterna ofta dålig lösning. Men nu har det blivit allt svårare att ens få tag hyrläkare.

– Till vissa hälsocentraler har det ibland över huvud taget inte gått att få tag på någon.

Varför har det blivit brist även på hyrläkare?

– En förklaring är nog att även många av dem börjar gå i pension, säger Börje Svensson.

Ett annat problem är att man har börjat få ta emot en del hyrläkare som inte riktigt klarar av sitt jobb. De senaste åren har regionen anmält flera läkare till IVO som man inte tycker håller måttet.

– De motsvarar inte den kvalitet som vi vill ha, säger Börje Svensson.

Som chefsläkare har han ett övergripande ansvar för patientsäkerheten. Men han medger att han ibland har ont i magen över just det. När en hälsocentral knappt har några läkare eller när det kommer signaler om att en hyrläkare inte riktigt fungerar.

– Visst undrar man ibland om vi verkligen klarar av patientsäkerheten och vid vissa tillfällen – det är inte många gånger men det har hänt – har vi i efterhand insett att patientsäkerheten har varit hotad och att patienter utsatts för risker.

Läs mer: Hyrläkare som anmälts – efter att ha gjort för många fel

De patienter som löper störst risk att fara illa är de äldsta och de sjukaste, de som har flera olika kroniska sjukdomar som samverkar. De som verkligen behöver en fast läkare som känner till deras sjukdomshistorik och de som inte har möjlighet att ta sig till någon annan hälsocentral.

Speciellt utsatta är också de som bor på mindre orter i glesbygd. Det är ofta dit det är svårast att locka läkare och där finns sällan eller aldrig några privata alternativ.

– Hälsovalet har inte löst det problemet, det har funnits en övertro på att marknadskrafterna ska lösa den dåliga läkarbemanningen, konstaterar Börje Svensson.

Särskilt orolig är han för orter som Hofors, Hedesunda och Ockelbo.

– I Hedesunda har vi till exempel bara en fast läkare som jobbar deltid och som dessutom passerat pensionsåldern.

Men även i Gävle finns hälsocentraler som har det väldigt kämpigt, exempelvis den i Sätra.

Men varför ser det ut så här?

– Trots att man har sagt att primärvården ska vara basen i sjukvården så är det sjukhusen som har expanderat och det är dit läkarna har sökt sig. Sverige är rätt unikt på det viset. Här är det av tradition sjukhusen som står för tryggheten snarare än hälsocentralerna – i andra länder är det precis tvärtom.

Att stärka hälsocentralerna och få dem att fungera är alldeles nödvändigt för att svensk sjukvård över huvud taget ska kunna fungera i framtiden, menar Börje Svensson.

– Det blir alldeles för dyrt och dåligt om patienter i stället ska söka sig direkt till sjukhusen. Där ser varje läkare bara på sin lilla del. Det innebär att man som patient kan bli skickad runt från läkare till läkare för olika utredningar utan att man blir hjälpt eftersom ingen ser helheten. Det är vår uppgift att göra det, säger Börje Svensson.

Läs också: Utbildningscentral har gett Sandviken många fler läkare

Ett steg på vägen är att man på hälsocentralerna måste bli bättre på att marknadsföra sig och satsa mer på utbildning av nya läkare.

– Vi har nog varit dåliga på att tala om vilket fantastiskt bra jobb det här kan vara.

För att få bättre fungerande hälsocentraler tror han också att man i Gästrikland och i länet måste samla de läkare som finns på färre hälsocentraler som kan bli riktigt bra – i stället för som nu då det inte är riktigt bra någonstans.

– Vi måste bygga starka fungerande gröna öar där det är roligt att arbeta och dit vi kan locka ST-läkare. När man lyckats kan det sedan sprida sig så att man får flera gröna öar.

Läs Arbetarbladets granskning om läkarkrisen:

9 435 invånare – och en enda läkare

Varannan läkare går snart i pension – Ockelbo riskerar att stå helt utan doktorer

Chefen försöker locka läkare via facebook – drömmen vore att få hit ett helt gäng

Asylsökande kan lösa läkarbrist – språkpraktik har gett Hamrånge nya doktorer