Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer åt den som redan har

Bostadsbristen är ett akut problem i våra storstäder, ett problem som även rinner över på arbetsmarknaden när bostäder inte finns där jobben väl finns. Problemets akuta art erkände regeringen under en presskonferens på torsdagen. En presskonferens där regeringen presenterade en första glimt av vårbudgeten. Denna första glimt handlade helt om bostadspolitiken.

Så, hur har då vår regering tänkt sig att bota bostadsbristen?

Jo, de vill göra det enklare och mer lönsamt att hyra ut lägenheter i andra hand. Ett exempel är att schablonavdraget för uthyrning av den egna bostaden föreslås höjas från 21 000 till 40 000 kronor.

Regeringens recept är alltså inte att bygga nya bostäder eller att rusta upp miljonprogrammen. Receptet är i stället att den som redan äger en bostad ska tjäna mer. Det vill säga; högerpolitik i sin yttersta form.

Ett annat förslag från regeringen är att ta bort möjligheten att överklaga ockerhyror retroaktivt. Det är ett förslag som inte är annat än idioti och ett knytnävsslag mot den som tvingas hyra i andra hand.

Men, det är klart att det även finns bra innehåll i regeringens förslag. Till exempel morötterna till byggherrarna.

I början av 1990-talet byggdes det lägenheter i hög takt i Sverige, men de senaste åren har produktionen i princip avstannat. Samtidigt som bostadsbyggandet är nere på mycket låga nivåer är miljonprogrammets bostäder från 1960- och 1970-talet i skriande behov av omfattande renoveringar.

För att komma till rätta med det här krävs statliga satsningar på nyproduktion och renoveringar, men även morötter till byggherrarna. Samtidigt som de statliga satsningarna lyser med sin frånvaro finns det i regeringens förslag flera morötter till byggherrarna. Regeringen föreslår bland annat att fastighetsavgiften sänks för alla flerbostadshus och att avgiften helt slopas de första 15 åren vid nybyggnation. Det kan kanske få byggherrarna att våga satsa på nyproduktion. Men om just dessa morötter faller byggherrarna i smaken återstår att se.

Den totala kostnaden för den bostadspolitiska satsningen som regeringen lade fram på torsdagen beräknas till 1,7 miljarder kronor. Det är mycket pengar. Men för att komma till rätta med bostadsbristen i Sverige krävs betydligt mer. Rätt fördelat denna gång.